Mener Sp-politikerne spiller ping-pong med lakseaksjene

(E24) Flere politikere reagerer etter det de omtaler som motstridende utspill om lakseskatten. – Som å spille ping-pong med lakseaksjene, sier Venstre.

Ane Breivik omtaler utspillene fra Sp-politikerne som useriøst.
Publisert: Publisert:

Olve Grotle, fiskeripolitisk talsperson for Høyre, er også opprørt.

– I forrige uke sa Bjørnar Skjæran at det var provenyetprovenyetskatteinntektene som var det viktige, dermed regnet alle med at skattesatsen ble nærmere 15 prosent (og ikke 40), slik som mange av høringssvarene også sier, sier han til E24.

– Det førte til at børsen reagerte positivt, men i dag er det nye signaler igjen. Det rår et politisk kaos knyttet til denne skatten som skaper politisk risiko, tilføyer han.

Les også

Kan dra inn mer på lakseskatten: – Ingenting er bedre

– Vil bli endringer

Politikernes utsagt om lakseskatten har sendt lakseaksjene opp og ned den siste tiden og debatten om innføring og utforming av grunnrenteskatten fortsetter.

I et intervju med Dagbladet forrige uke, gikk Senterpartiets Geir Pollestad langt i å love at det opprinnelige forslaget vil bli endret.

– Ja, det er helt sikkert, sier Pollestad til Dagbladet.

– Det vil bli endringer, og vi går inn i dette med åpent sinn, sier han.

Men i et intervju med E24 i dag, tilbakevises dette av finansminister Trygve Slagsvold Vedum, også fra Senterpartiet.

Sendte aksjen rett ned

Det er stadig flere som tror prosentsatsen i grunnrenteskatten blir lavere enn foreslått, fordi den vil gi en mye høyere sum enn den beregnede skatteinntekten.

På spørsmål om det er skatteinntektene eller den prosentvise skatten som er viktigst, svarte Vedum i dag:

– Poenget er at provenyet (skatteinntektene) vil endres fra år til år etter hvilke overskudd som er i næringen, men ingenting er bedre enn hvis man har enda større overskudd og enda høyere laksepris. Da sitter de som eier selskapene igjen med mer, og fellesskapet sitter igjen med mer, så det vil variere.

Vedums kommentar sendte lakseaksjene rett ned. Det skaper reaksjoner.

Les også

Advarer mot smutthull i lakseskatten

Politisk uro

– Det skaper en politisk risiko ikke bare for selskapene som skal planlegge investeringer, det er også høyst alvorlig for hvordan utenlandske investorer ser på Norge, sier Høyres Grotle til E24.

Han legger til:

– Med alt som har skjedd de siste månedene, skulle en tro at regjeringen nå tenkte igjennom hvilke utspill de kommer med.

Høyres Olve Grotle mener regjeringen må tenke gjennom utspillene de kommer med.

Ping-pong

Ane Breivik, som sitter i finanskomiteen for Venstre, stemmer i:

– Nå har Pollestad sagt en ting i forrige uke, også har Vedum tilbakevist det i dag. Så ser man at aksjene svinger i takt med dette. De fremste finanspolitikerne til Sp kan holde seg for gode til å leke jojo med aksjekursen, sier Breivik.

Hun kaller det useriøst at «lederen i finanskomiteen og finansministeren uttaler seg så motstridende».

– Det er som å spille ping-pong med lakseaksjene. De fremste politikerne i et regjeringsparti må velge sine ord med omhu.

Også Frp reagerer på kommunikasjonen.

– Det virker som om regjeringspartiene ikke forstår alvoret og hvor avhengige norske selskaper er av internasjonal tillit. Denne typen dobbeltkommunikasjon og villedende informasjon er potensielt sett svært skadelig, skriver Frps Sivert Bjørnstad, i en e-post til E24.

Les også

En uke med den nye lakseskatten: – Det utløser et overlevelsesinstinkt

Laksenæringen venter fortsatt spent på detaljene i grunnrenteskatten som ble innført fra årsskiftet, der det ble foreslått en skattesats på 40 prosent. Det skulle gi en skatteinntekt (proveny) på i underkant av 4 milliarder kroner.

Flere store meglerhus har i det siste anslått at skattesatsen nedjusteres fra det opprinnelige forslaget på 40 prosent til 15–20 prosent. Det kommer både etter signaler fra politikere og beregninger av skatteinntektene.

E24 har bedt om en kommentar fra Finansdepartementet som skriver følgende i en e-post:

«Regjeringen la i september frem forslaget om grunnrenteskatt. Høringen er nå avsluttet og Finansdepartementet har mottatt 420 høringsinnspill. Vi går nå grundig gjennom alle innspill før vi legger frem et endelig lovforslag i løpet av våren.»

Publisert: