SV sier Støres skatteendringer ikke holder

SV, som kan bli avgjørende for å sikre budsjett-flertall for Støre og Vedums mindretallsregjering, sier skatteopplegget blir for likt Solberg-regjeringens.

– IKKE OMFORDELENDE NOK: SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, antyder at partiet ikke kan støtte skatteopplegget Støre-regjeringen foreslår for 2022.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Det er ikke omfordelende nok, det skatteopplegget som Ap og Senterpartiet her legger frem. Det er også svakere enn det partiene tidligere har lagt frem i sine alternative budsjetter, sier Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson, til E24.

Støre-regjeringen går god for mye av Solberg-regjeringens skattepolitikk i statsbudsjettet for 2022. Blant de største endringene er en markant økning i formuesskatten fra dagens 0,85 til 0,95 prosent.

For inntektsskatten er endringene moderate:

Støre-regjeringen skroter Solberg-regjeringens forslag til redusert trinnskatt for personer med lavere inntekter (skattetrinn 1 og 2), og senker heller den generelle skatten på lønnsinntekt med 0,1 prosentpoeng.

Imens foreslår Ap/Sp-regjeringen at skattesatsen for trinn 3 og 4 – som gjelder årsinntekter på henholdsvis 650.000 kroner og rett over millionen – økes med 0,1 prosentpoeng.

Kaski sier det er for tidlig å gå inn i detaljene – men slår allerede fast at skatteskjerpelsen for høyere inntekter blir for svak, og at helheten blir for lik skattepolitikken til Solberg-regjeringen.

Les også

Øker skattene for de rikeste

– Må bidra mer

– Dette vil ikke få ned forskjellene i Norge i tilstrekkelig grad, sier Kaski.

– Dere kan ikke gå med på dette?

– Det viktigste for oss er å redusere forskjellene i Norge og omfordele mer. Så stiller vi ingen ultimatum før vi går inn i forhandlingene.

Kaski utbroderer likevel hvor hun mener det skorter:

– Vi mener de med høyere inntekter må bidra mer til fellesskapet enn det Ap og Sp legger opp til her. Dette er personer som har fått enorme skattekutt under Solberg-regjeringen, fremholder SV-profilen.

– Dere vil at skattesatsen for høyere inntekter skjerpes mer?

– Detaljene vil vi først legge frem i vårt alternative budsjett, og det er et skatteopplegg som er mer omfordelende.

Kaski understreker at SV ikke bare ønsker at personer med høyere inntekter bidrar mer, men antyder at partiet vil legge press på regjeringen i begge ender i budsjettforhandlingene:

– Det er viktig å også redusere skattene for de med lavere inntekter, og vi viser hvordan det kan gjøres i vårt alternative budsjett, sier Kaski.

Les også

Regjeringen tar inn 6,6 milliarder mer enn Solberg

Støre: – Summen er sosialt rettferdig

Trygve Slagsvold Vedum fremholdt mandag at «to av tre får mindre skatt» med Støre-regjeringens forslag.

Regjeringen estimerer at det de kaller «vanlige folk» – de som ikke betaler skatt på utbytte og formue – får en samlet reduksjon i skatter og avgifter på 3,2 milliarder kroner.

Overfor NTB svarer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på kritikk om at budsjettendringene ikke er sosiale nok:

– Vi klarer ikke å rette opp alt etter åtte år på tre uker. Det må jeg bare erkjenne, sier statsminister Støre til nyhetsbyrået.

– Men hvis du ser på helhetsgrepet så blir det skattekutt for to tredeler av dem som har middels eller lave inntekter, sier han.

Han fremhever også at billigere barnehager og økt fagforeningsfradrag bidrar på den sosiale profilen til budsjettet.

– I tillegg styrkes kommuneøkonomien slik at det blir bedre tjenester for barn og unge. Summen av det mener jeg er sosialt rettferdig, sier Støre.

Publisert: