Korneksporten fra Ukraina gjenopptatt: – Et viktig første skritt for å redusere global matmangel

Nytt håp til millioner av mennesker som trues av matmangel i verden. Slik beskriver FN skipet som har lagt fra kai i Odesa i Ukraina med mais i lasten.

Skipet Razoni er lastet med 26.000 tonn korn som skal til Libanon.
Publisert: Publisert:

Lasteskipet Razoni har 26.000 tonn med mais i lasset og er nå på vei til Istanbul i Tyrkia. Der skal lasten sjekkes før skipet etter planen fortsetter til Tripoli i Libanon.

– Ukraina og dets partnere har i dag tatt en nytt steg i å forhindre hungersnød i verden, sa landets infrastrukturministeren Oleksandr Kubrakov i en kommentar mandag.

Razoni, som seiler under sierraleonsk flagg, forlot havnen i Odesa klokka 8.15 norsk tid mandag morgen.

Tidlig mandag kveld er skipet utenfor kysten av Romania, ifølge nettstedet Marinetraffic. Skipet er ventet å ankomme Istanbul tirsdag, hvor lasten vil bli sjekket før skipet fortsetter til Libanon.

Korneksporten fra Ukraina over Svartehavet har dermed startet opp igjen.

– Dette er en lettelsens dag for verden, særlig for våre venner i Midtøsten, Asia og Afrika, nå som det første ukrainske kornet forlater Odesa etter måneder med russisk blokade, skriver Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba på Twitter.

Nytt håp

Korneksporten kommer i gang etter at Russland og Ukraina 22. juli inngikk separate, men likelydende avtaler med Tyrkia og FN om utskiping av korn fra Odesa.

I avtalen er det slått fast at lasteskip med korn skal få sikker passasje gjennom Svartehavet. Det skal overvåkes og koordineres av en gruppe med base i Istanbul, som har representanter fra både Ukraina, Russland, Tyrkia og FN.

FNs generalsekretær António Guterres gleder seg over nyheten om at det første skipet med korn i lasten har lagt fra kai i Ukraina.

– Det har vært en lang vei å gå siden jeg i slutten av april la fram et forslag til Russlands og Ukrainas ledere, heter det i en kommentar fra Guterres mandag ettermiddag.

FNs generalsekretær António Guterres takker Tyrkias bidrag til avtalen som sikret at korneksporten fra Ukraina kunne gjenopptas.

Korneksporten gir nytt håp til millioner av mennesker verden rundt som er avhengige av korn fra Ukraina, påpeker han.

Miner i Svartehavet

Ukraina er en av verdens største korneksportører, men Russlands invasjon av landet i februar resulterte i full stans. Det ukrainske forsvaret minela farvannet utenfor landets havner for å hindre russisk landgang, og russiske marinefartøy har blokkert Svartehavet for å hindre våpenforsendelser til Ukraina.

Rundt 20 millioner tonn korn fra fjorårets sesong ligger nå på lagre i Ukraina, noe som har bidratt til økte matpriser verden over. Det har særlig rammet land i Afrika, Asia og Midtøsten der millioner av mennesker lever på sultegrensen.

Store kornsiloer på kaia i Odesa. Ukraina har kapasitet til å eksportere store mengder korn.

Viktig skritt

FNs generalsekretær Guterres takker Tyrkia for å ha bidratt til avtalen som ble inngått 22. juli, og det samme gjør utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Skipslasten med mais som i dag gikk fra Odesa er et viktig første skritt for å redusere global matmangel. Ukraina er en pålitelig partner. Vi takker FN og Tyrkia for innsatsen med å tilrettelegge for transporten. Det er avgjørende at avtalen blir respektert og gjennomført framover, sier Huitfeldt.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) takker Tyrkia og FN for innsatsen for å tilrettelegge for transporten av 26.000 tonn mais fra Ukraina til Libanon.

– Jeg takker vår alliert Tyrkia for deres sentrale rolle, skrev Stoltenberg på Twitter.

– NATO-allierte støtter sterkt full implementering av avtalen for å lette den globale matkrisen forårsaket av Russlands krig i Ukraina, la han til.

Håper avtalen blir overholdt

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu hyller også avtalen og skriver på Twitter at han håper at den vil bli respektert «og lede til våpenhvile og varig fred» i Ukraina.

Russland håper også at avtalen vil bli overholdt, sier en talsmann for Russlands president Vladimir Putin.

– Vi håper at alle parter holder avtalen og at mekanismene vil fungere effektivt, sier Dmitrij Peskov til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Publisert: