Milliardbistand fra Norge: – Vi står skulder til skulder med det ukrainske folk

Mer enn én million ukrainere er allerede på flukt, og FN estimerer at tallet vil komme til å øke dramatisk. – Vi er svært bekymret over den akutte faren for folks liv og helse, men også for konsekvensene på lang sikt, sier Norges FN-ambassadør Mona Juul.

GIR STØTTE: Norges FN-ambassadør Mona Juul og utenriksminister Anniken Huitfeldt. Bildet er tatt under Huitfeldts besøk i New York i januar.
  • Camilla Svennæs Bergland
Publisert Publisert

NEW YORK (E24): På vei inn til et av Sikkerhetsrådets mange møter den siste uken haster Mona Juul inn og tar plass på Norges faste blå stol.

– Vi er dypt bekymret, sier Juul inn i mikrofonen.

På sin venstre side har hun den russiske FN-ambassadøren, Vasily Nebenzia, som i februar har hatt presidentskapet i Sikkerhetsrådet, og som også derfor har ledet alle møtene om Russlands invasjon av Ukraina før De forente arabiske emirater tok over på mandag.

– Hjem, skoler, sykehus, vannanlegg og annen sivil infrastruktur blir skadet og ødelagt, sier Juul videre til rådet.
SAMLET: Sikkerhetsrådet har holdt flere hastemøter den siste uken for å diskutere krigen i Ukraina.

«Omfattende humanitære behov»

Siden onsdag i forrige uke har Sikkerhetsrådet – hvor Norge sitter som rådsmedlem frem til desember 2022 – møttes for å diskutere, stemme over og si sin mening om Russlands krigføring i Ukraina.

Situasjonen for sivile har nå blitt så prekær at Norge, samme med flere andre land, i helgen ba om et hastemøte i rådet – utelukkende for å diskutere den humanitære situasjonen i Ukraina.

– Jeg har i dag møtt flere av de største humanitære aktørene med innsats i Ukraina. Vi deler en dyp bekymring over krigføringens alvorlige konsekvenser for sivilbefolkningen. De humanitære behovene vil bli store og omfattende i Ukraina og få store konsekvenser for nabolandene som mottar flyktninger, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding søndag.

NABO: Mona Juul har den russiske FN-ambassadøren, Vasily Nebenzia på sin venstre side.

FN og humanitære organisasjoner ba mandag om 1,7 milliarder dollar i humanitær bistand, og Røde Kors-organisasjonen har bedt om 272 millioner dollar.

– Norge bidrar med to milliarder kroner til denne innsatsen, som i hovedsak vil bli kanalisert gjennom de humanitære appellene, sier Juul til E24.

FN-ambassadøren presiserer at denne støtten er fleksibel. Det betyr at de humanitære aktørene kan planlegge for innsats der behovene er størst, påpeker hun.

Onsdag fordømte FNs generalforsamling Russlands invasjon av Ukraina i et historisk vedtak.

Les også: Ukrainere i USA om Bidens sanksjoner: – Vi trenger sterkere tiltak

MØTTE OPP: I helgen foregikk det flere protester i New York til støtte for Ukraina. Denne lille gutten heter Daniel, og var til stede sammen med moren og faren Lesya Krivina og Dmitri Krivin under en protest på Times Square lørdag.

272 millioner dollar

Ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats vil pengene gå til mat, drikkevann, sanitær, helsetjenester, utdanningstjenester, og krisesenterhjelp for å gjenoppbygge ødelagte hjem. Den vil også bli brukt til flyktninger i nabolandene.

Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeningen (IFRC) og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har bedt om totalt 272 millioner dollar.

De skriver at det i løpet av de kommende ukene, vil være behov for både husly, mat og vann – men at penger også vil bli brukt på å gjenforene separerte familier, gi mat og andre husholdningsartikler til ukrainere på flukt. Samt øke bevisstheten om områder som er forurenset av ueksplodert ammunisjon.

– Vi er svært bekymret over den akutte faren for folks liv og helse, men også for konsekvensene på lang sikt, sier Juul.

RUSSLAND LA NED VETO: Ukrainas FN-ambassadør Serhij Kyslytsia under møtet i Sikkerhetsrådet, hvor rådet skulle stemme over resolusjonen som fordømmer Russlands handlinger. Russland, som vetomakt, la ned veto.

FN estimerer at 12 millioner ukrainere som oppholder seg i landet vil trenge støtte og beskyttelse, i tillegg vil fire millioner ukrainske flyktninger vil kunne komme til å ha behov for hjelp i nabolandene de kommende månedene.

– Strømmen av mennesker på flukt mot grensene er overveldende for lokale myndigheter og organisasjoner i nabolandene som så langt har gjort en imponerende innsats for ukrainere på flukt, sier Juul til E24 og legger til:

– Norge står skulder til skulder med det ukrainske folk.

Nå har Ukrainas sentralbank har satt i gang et omfattende arbeid for å sikre donasjoner fra utlandet. Dette omfatter blant annet ved kryptodonasjoner, der det til nå har kommet inn nesten 38 millioner dollar til regjeringen og organisasjoner, ifølge analyseselskapet Elliptic.

Sanksjoner

Flere land har reagert kraftig på Russlands invasjon av Ukraina. EU og andre innført flere sanksjoner som rammer russisk økonomi, og oligarker som står president Vladimir Putin nær.

I tillegg har Russland blitt utestengt fra flere store idrett- og kulturarrangementer. Putin er selv ilagt innreiseforbud til USA og Norge med fler har stengt luftrommet for russiske fly.

Natt til tirsdag holdt den amerikanske presidenten Joe Biden sin «State of the union»-tale, som regnes for å være den viktigste talen for en president i løpet av et år.

Mens han taler er Ukraina og Kyiv under kraftig angrep – og flere amerikanske representanter bærer det ukrainske flaggets farger som skilt og navnelapp på brystet.

– Vi vil sammen med våre europeiske allierte finne og fryse deres yachter, luksusleiligheter og privatfly. Vi kommer etter dere, sa Biden.

Presidenten gjorde det også klart at USA nå står klare til å hjelpe Ukraina med militær og økonomisk støtte i tillegg til humanitær bistand, og legger seg på samme linje som land i Europa.

Publisert