Norse ønsker seg Gatwick, men må finne seg i å stå på venteliste

Norse Atlantic har sikret seg avgang- og landingstillatelser ved London Stansted, men har foreløpig ikke fått det samme ved London Gatwick.

Norse Atlantic-sjef Bjørn Tore Larsen starter de første oversjøiske flygingene våren 2022.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den norske langdistanse-nykommeren Norse Atlantic Airways har allerede varslet reisemål som New York, Los Angeles og Fort Lauderdale utenfor Miami.

Går alt etter planen kan de første passasjerene tas imot i mars neste år.

Norse har allerede søknader inne for å kunne fly fra Storbritannia - både fra London Gatwick og London Stansted.

Spesielt Gatwick er attraktiv med tanke på det norske markedet, på grunn av direkteforbindelsene til Gardermoen.

Les også

British Airways truer med Heathrow-reduksjon

Norse trygge på å lykkes

Ifølge bransjenettstedet Check-in.dk, som viser til TTG Media, har Norse Atlantic foreløpig ikke lyktes med å få tak i avgang- og landingstillatelser («slots») på Gatwick.

Norse skal ha søkt om 5.445 slot-tider ved Gatwick for sommerprogrammet 2022, men ikke blitt tildelt noen i den innledende runden, ifølge TTG.

Dermed er selskapet avhengig av at flyselskaper som har fått tildelt tider, sier fra seg noen av disse innen fristen 15. januar neste år, ifølge Check-in.

Samtidig har Norse fått tildelt sine ansøkte 2722 slot-tider ved London Stansted.

Check-in sier ingenting er avgjort men spekulerer i at Norse kan bli tvunget til å velge Stansted foran Gatwick. Dette avvises av Norse Atlantic.

– Vi er trygge på at vi kommer til å få de avgangs- og landingstillatelsene vi ønsker oss på Gatwick, og vurderer samtidig Stansted som en attraktiv flyplass for Norse, skriver Norse Atlantic-sjef Bjørn Tore Larsen i en e-post til E24.

Ny utdeling er ventet

For reisende fra Norge vil Gatwick være av stor betydning, ettersom flyselskapet Norwegian har direkterute fra Oslo. Det vil kunne bringe norske passasjerer rett inn mot Norse Atlantics langdistansesatsing, istedenfor en reise til motsatt ende av London.

Det er The Airport Coordination Limited (ACL) som er ansvarlig for slot-tildeling ved London Gatwick og over 40 andre flyplasser.

Koordineringsansvarlig Richard Cann i ACL opplyser til E24 at alle søknader om avgangs- og landingstillatelser gjøres på rettferdig og nøytral basis. Er det flere søknader enn tilgjengelige tillatelser, blir flyselskaper satt på venteliste skulle tillatelser bli returnert.

– For sommerensesongen 2022 var ikke ACL i stand til å tildele slotter til Norse ved Gatwick på grunn av mangelen på kapasitet men de er fortsatt på venteliste. På Stansted var det kapasitet så Norse ble tilbudt slotter, skriver Cann i en e-post til E24.

Han legger til at på grunn av coronapandemien har britiske luftfartsmyndigheter lettet på kriteriene som må innfris for å opprettholde tidligere tildelte avgangs- og landingstillatelser.

Dermed har flyselskaper i større grad vært i stand til å beholde sine tillatelser, hvilket har begrenset antall slotter som kunne tildeles i den innledende søknadsrunden, ifølge Cann.

– Skulle situasjonen fortsette å bedre seg inn mot sommeren 2022 er det en sjanse for at flyselskapene vil gi fra seg slotter som de ikke har til hensikt å benytte. I den situasjonen vil ACL reallokere slotter til flyselskaper på venteliste, skriver ACL-toppen.

Publisert: