Telenor fortsatt i uvisse om Myanmar-salg: – Veldig krevende situasjon

Ett år etter at militærkuppet i Myanmar, har Telenor fortsatt ikke fått godkjent salget av sin virksomhet. Både Telenor-sjefen og de 16 millioner kundene i landet står i uvisse.

MILITÆRKUPPET i Myanmar har gjort Telenors tilstedeværelse umulig, men inntil salget er godkjent av myndighetene, opererer selskapet som før.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Telenor besluttet å selge sin virksomhet i Myanmar i fjor, etter at militærkuppet i februar og menneskerettighetsbruddene i landet gjorde det for vanskelig å fortsette. Men fremdeles venter selskapet på godkjenning.

– Vi har ikke mottatt noe godkjenning fra myndighetene. Vi vet rett og slett ikke når den eventuelt kommer, og hva den kommer med, sier Telenor-sjef Sigve Brekke til E24.

Reuters meldte nylig at militærjuntaen i Myanmar godkjenner salget, basert på anonyme kilder. Det har ikke Telenor-sjefen fått beskjed om.

– Vi sitter og venter. Vi vet ikke noe mer om de prosessene og ser også spekulasjonene i mediene, sier Brekke.

Da E24 snakket med Brekke i november, regnet han med at det ville ta uker og ikke måneder før en godkjenning kom.

Overvåkning

Telenor-sjefen er også spent på eventuelle betingelser knyttet til salget.

– Vi vet ikke om det kommer betingelser. Det kan komme alt fra avslag, til at alt er OK. Vi er helt i det uvisse, sier Brekke.

I september kom det frem at militærjuntaen i Myanmar krevde at Telenor skulle aktivere overvåkning, såkalt «intercept»-utstyr, slik at myndighetene kunne holde oppsikt over kommunikasjonen i landet.

Om slik overvåkning finner sted i påvente av salget, kan Telenor ikke si noe om, da de er pålagt å holde tyst om denne dialogen.

Les også

Telenor i Myanmar: Braksuksess, blodbad og milliardtap

Bildet viser Telenor-sjef Sigve Brekke under åpningen av Telenors kontor i Myanmar i 2014.

Fra veksteventyr til mareritt

Inntil militærkuppet i februar i år, har Myanmar vært et veksteventyr for Telenor. Det har nå snudd brutalt.

For hele 2021 er det beregnet et negativt bidrag på 6,2 milliarder kroner knyttet til salget av Myanmar-virksomheten.

– Vi hadde håpet vi skulle hatt godkjenning for lenge siden, men det har dratt ut, og vi står i en veldig, veldig krevende situasjon i mellomtiden, sier Brekke.

– Vi opererer med 16 millioner kunder i landet fortsatt, og vi har folk som går på jobb der hver dag, sier han.

Onsdag morgen presenterte Telenor resultater for fjerde kvartal 2021 og utsikter for 2022, som skuffet markedet og sendte aksjen ned over fem prosent.

Publisert: