Attraktive boliger går unna i dagens boligmarked og mange boligkjøpere møter «Beklager solgt»-skilt når de tropper opp på visning.

Minst åtte boliger i Oslo og Bærum ble solgt før visning i forrige uke.

Samtlige bud som ble akseptert var over prisantydning.

Ville kjøpe usett

Tor Haug hadde bestemt seg for å selge leiligheten sin på Adamstuen.

Men noen dager før visning ble han kontaktet av en som sa han ville kjøpe den 26 kvadrat store funkisleiligheten usett.

— Han hadde sett leiligheten på nett. Han sa at han håpet vi kunne komme til en deal før visning. Han startet langt under takst. Jeg syntes det var for lavt og sa at jeg ikke var interessert.

Men kjøperen ga ikke opp. Han tok kontakt igjen og kom med et tilbud Haug ikke kunne si nei til.

— Megler anbefalte meg å ha is i magen. Det hadde jeg også, inntil jeg fikk budet som lå godt over takst, forteller Haug, som tok kontakt med megleren for å få sjekket at kjøperen hadde finansieringen i orden.

Liker det ikke

Anders Nykkelmo Solem, eiendomsmegler i iHUS Majorstuen, var megler for leiligheten til Haug.

— Jeg liker ikke denne formen for salg. Megleren får ikke gjort jobben sin. Jeg anbefaler alltid eier å takke nei til slike salg, forteller Solem, som har opplevd lignende fremstøt mange ganger.

Megler kan etter loven ikke formidle bud til selger dersom budet har akseptfrist kortere enn til kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning.

Men boligen kan likevel selges før visning.

Regelen kan omgås ved at budgiver gir bud direkte til selger.

Slik unngår også kjøper konkurranse fra andre budgivere.

- Mer bevisste kjøpere

Silje Rindahl Krogstad, partner i Eie Eiendomsmegling på Bekkestua, opplevde at to objekter ble solgt før visning ved at kjøper tok kontakt med eier og ba om privat visning i forrige uke.

Hun mener regelen om at bud må stå til kl. 12 dagen etter siste visning ikke fungerer like godt som da den kom.

— Reglen kom da markedet var mer labert. Kjøperne er blitt smartere. De går rett på selger og unngår konkurranse fra andre budgivere. De har gjerne en unnskyldning for ikke å komme på den oppsatte visningsdagen, sier Krogstad.

Hun mener dette forverrer situasjonen for andre interesserte boligkjøpere.

700.000 kroner over takst

Anders Hartwig Thoresen, eiendomsmegler i Privatmegleren Panorama, skulle holde visninger på en enebolig på Nordstrand sist helg.

Men de ble avlyst da eier fikk et bud på 700 000 over takst noen dager før visning.

Thoresen er også lite fornøyd med at salg som blir gjennomført på denne måten.

— I de tilfeller hvor kjøper og selger blir enig om pris uten meglers tilstedeværelse, er det en risiko for at finansieringen ikke er i orden. Vi anbefaler alltid at visningene gjennomføres, sier Thoresen.

- Selgerne bør tenke seg om

Forbrukerrådet ber folk tenke seg nøye om før de lar seg blende av et bud som ligger litt over prisantydning

- Boligselgere bør tenke seg grundig om før de godtar et bud før visning, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Ifølge Bartholdsen bør selger vurdere hvordan markedet er i akkurat dette boligområdet før han godtar budet.

— Dersom det er vanskelig å finne kjøpere i området, kan jeg skjønne at selger fristes til å godta bud før visning. Men er det stor interesse på visninger i nærmiljøet, kan det være et tegn på at andre også kan være interessert i å legge inn bud på boligen du ønsker å selge. Selger bør tenke over om det er mulig å få mer for boligen ved å tilby den til flere kjøpere ved å gjennomføre visninger og budrunde som planlagt, sier Thomas Bartholdsen,

- Hva om budet ligger over prisantydningen?

— Det vanlig er at man setter en prisantydning i underkant av det man håper å få. Det er derfor ganske overraskende om man kan kuppe en bolig ved å gå under prisantydningen. Hvis noen kommer og byr lavere enn prisantydningen med krav om å avlyse budrunden, vil mange heller oppfatte det som et skambud, sier Bartholdsen.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook