— Og så er det veldig fint å få være her og delta på tiårsmarkeringen til Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria. Det er viktig for meg personlig, sa Mette-Marit da kronprinsparet møtte norsk presse torsdag.

Kronprinsparet nevner Microsoft-milliardæren Bill Gates, som tidligere torsdag kunngjorde at han og ektefellen Melindas stiftelse vil gi nye 750 millioner dollar (ca. 4,5 milliarder kroner) til Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malarias arbeid med å spre vaksiner til fattige, særlig barn.

Ulf Peter Hellstrøm i Davos.
Signe Dons

— Vi er jo veldig opptatt av global helse. Og nå har Bill Gates igjen satt et veldig fokus på dette helsearbeidet, sa Mette-Marit.

Får støtte

— Vi i Leger Uten Grenser slutter oss til kronprinsesse Mette Marits ros av Bill og Melinda Gates. Og deres støtte på 750 millioner dollar til Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria, sier hiv-spesialist og lege Marius Trøseid.

Trøseid mener at sviktende politisk engasjement tvang Det globale fondet til å avlyse finansieringsrunden i 2011. - Det var rett og slett ikke penger nok til nye behandlingsprosjekter de neste to årene - noe som ville være et alvorlig tilbakeslag for alt vi har oppnådd etter ti års kamp mot hiv, tuberkulose og malaria, og som vil sette millioner i fare for å dø, sier Trøseid.

— Med friske penger fra Bill og Melinda Gates stiftelse som god drahjelp, håper vi at verdens myndigheter og ledelsen i Det globale fondet innser at de må brette opp ermene og få fondet tilbake på sporet. Mange land trenger nye tilskudd allerede nå i 2012, slik at livsnødvendig behandling kan gis, sier Trøseid.

Det globale fondet kom også i søkelyset i fjor etter meldinger om at midler fra fondet var blitt misbrukt i fire land. Det førte også til at en av fondets ledere har varslet at han går av før planen, meldte Reuters i går.

Meldingene førte til at tyske og svenske myndigheter la sin planlagte støtte på is til mer var avklart. Bill Gates understreket i Davos at det var fondets åpenhet som førte til at man raskt ble klar over problemer med noen av overføringene.

Milliardæren

Bill Gates er fremdeles en av verdens absolutt rikeste menn med en tresifret milliardformue, ifølge stadig nye rangeringer.

Han er en av grunnleggerne av Gavi sammen med tidligere statsminister og sjef i Verdens helseorganisasjon (WHO), Gro Harlem Brundtland. Norge har vært en av de sentrale bidragsyterne siden starten på initiativet.

Gavi deler ut vaksiner til fattige i blant annet Afrika for å motvirke utbredelsen av HIV/AIDS, malaria og tuberkulose.

Gir seg ikke

— Rammen for World Economic Forum er mer pessimistisk i år enn siden finanskrisen. Får de unge lederne her i Davos likevel satt priosjektene sine ut i livet hvis offentlig støtte tørker inn?

— Du har med ressurssterke mennesker å gjøre. Det kan nok hende at de kjenner nok litt av den stemningen du beskriver, men de mener jo at de gjør noe viktig. Og da får de det gjerne til, sier Haakon.Noe av det viktige med dagene i Davos for de aller fleste er jo å få litt påfyll i det daglige arbeidet, og kanskje en retning på det man gjør, mener kronprinsen.

Kronprinsesse Mette-Marit kom til Davos allerede i begynnelsen av uken for å møte unge ledere fra hele verden i alderen mellom 20 og 30 år.

— Det var utrolig spennende å høre deres perspektiver på verdenssituasjonen i dag. Og jeg kunne få anledning til å gi dem råd om hvordan de kan bruke World Economic Forum til å fremme sine prosjekter, sier Mette-Marit.

Kronprinsparet er begge ivrige deltagere i den globale smeltedigelen som også er World Economic Forum.

Veteran i Davos

Kronprins Haakon har allerede rukket å bli en veteran som vet å orientere seg i menneskemylderet med 2600 deltagere i et tettpakket kongressenter og overfylte hoteller i den sveitsiske alpebyen.

Haakon har deltatt i en rekke paneldebatter siden han kom til Davos for første gang for seks-syv år siden. Han har deltatt i prosjekter i regi av «Young Global Leaders», en gjeng unge ledere som er utpekt av den private organisasjonen som står bak World Economic Forum.

Kronprinsessen er i pår med for annen gang. Hun føler seg fortsatt som en fersking, sier hun.

— Det er alltid godt å være et sted sammen med erfaren ledsager, smiler kronprinsessen i retning Haakon.

Ulf Petter Hellstrøm i Davos.
Signe Dons
FS00013039.jpg
ULF PETER HELLSTRØM
Kronprinsparet er også i år i Davos.
ULF PETER HELLSTRØM