Sist uke ble Fatah pågrepet av politiet i Bergen, mens han var på besøk hos en kamerat, og sendt til politiets utlendingsinternat på Trandum.UNE har bestemt at Fatah skal sendes ut etter 13 år i Norge.

I rettferdighetens navn

Lørdag ettermiddag viste rundt 200 mennesker sin støtte til kurderen på Festplassen i Bergen.

RETTFERDIGHET: Veman Abdulaziz (26), leder for Kurdistan Student Union ved Universitetet i Bergen, oppfordret til handling.
ØRJAN DEISZ

— Her har vi lys som gir mening. For urettferdighet og umenneskelige handlinger kan til og med skje i et demokratisk land som Norge. Taiman kom hit som barn, men har bodd her halve sitt liv. Han flyktet fra et umenneskelig land, men har nå opplevd det samme her. Alle mennesker har krav på likebehandling og rettferdighet, sa Veman Abdulaziz (26), leder for Kurdistan Student Union ved Universitetet i Bergen.

Abdulaziz var en av flere unge stemmer som snakket under fakkeltoget lørdag ettermiddag.

Også Elise Loftheim, nestleder i Hordaland Unge Høyre, holdt appell. Med Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) har de gått sammen i å vise sin støtte til Fatah.

— Sammen må vi stå opp for rettferdighet og menneskelighet. Vi sender ikke nordmenn ut av Norge, og i alle fall ikke en bergenser ut av Bergen, avsluttet Loftheim, til stor applaus fra de mange fremmøtte.

- Et overgrep

Taiman Agid Fatah kom til Norge sammen med familien som flyktning fra Irak i 2001. Da var han 14 år gammel. I 2005 fikk de fleste i familien oppholdstillatelse i Norge.

VISTE STØTTE: To vennepar tok med seg barna på Festplassen.- Vi støtter familien, sier Øystein Hage (til høyre). Fra venstre i bildet står Marius Throndsen, Solveig Paule, Linus Hage (9), Berit Bareksten, Ludvig Throndsen (6) og Øystein Hage.
Ørjan Deisz

Like før vedtaket om oppholdstillatelse ble innvilget, fylte Fatah 18 år. Dermed ble han vurdert individuelt, og ikke som del av familien.

Det endelige avslaget på Fatahs asylsøknad kom fra Utlendingsnemnda (UNE) i 2008.

Sist fredag ble han varetektsfengslet i to uker på Trandum.

— Dette er et overgrep overfor Taiman. Han er satt i fengsel, men er ikke kriminell. Vi kan ikke ha en slik asylpolitikk i Norge, sa Asbjørn Hellesøy under sin appell.

Usympatisk asylpolitikk

Akkurat for en uke siden ble det holdt en aksjon til støtte for Taiman Agid Fatah i Bergen. Da møtte også rundt 200 opp i kulden på Torgallmenningen.

Lørdag ettermiddag var det flere barnefamilier til stede på Festplassen.

— Vi støtter familien. Jeg har vært fotballtrener for hans minste bror. Dette er helt urimelig og strider mot all sunn fornuft, sier Øystein Hage.

Han møtte opp sammen med sønnen Linus (9) og konen Solveig Paule. Sammen med dem på Festplassen var også venneparet Berit Bareksten, Marius Throndsen og sønnen Ludvig Throndsen (6).

— Asylpolitikken er noe av det mest usympatiske vi har i dette landet. Det er helt urimelig å tro at man blir uavhengig av familien bare fordi man fyller 18 år, sier Bareksten.

Trakk seg fra UNE

Siden arrestasjonen av Fatah har saken fått mye oppmerksomhet, både i media, men også rundt Utlendingsnemnda (UNE).

Espen Anderson trakk seg som nemndmedlem som følge av utkastelsen.

FAKKELTOG: Trolig møtte over 200 mennesker opp på Festplassen lørdag.
Ørjan Deisz

— Jeg har ikke samvittighet til å være en del av et system som jeg ikke har tillit til. I denne saken viser UNE at de ikke har evne til å ivareta enkeltmennesket og til å utvise skjønn, sa Anderson til BT torsdag.

— Det at Taiman kom her som 14-åring bør også tillegges vekt i denne saken. Dette er ungdomsår, hvor man utvikler seg mye, og får en tett tilknytning til stedet man bor, sier han og fortsatte;

— Som nemndmedlem er dette det sterkeste virkemidlet jeg har til å si ifra når jeg synes at UNE begår urett.

Fredag sendte bergenspolitikerne brev til justisminister Anders Anundsen, UDI og UNE, medkrav om at de må revurdere avgjørelsenom å sende Taiman Agid Fatah (27) tilbake til Irak.

Må ut, mener Frp

Samtlige gruppeledere signerte brevet, bortsett fra Tor A. Woldseth (Frp).

Tor A. Woldseth (Frp) er den eneste gruppelederen som ikke ville signere bergenspolitikernes krav om Fatah må få bli.

Han sier han synes synd på Fatah, men mener det ikke betyr at han skal få bli i Norge.

- Han er en ung, voksen mann. Det er ikke noen fare for hans liv, og han vil heller ikke bli forfulgt om han sendes tilbake til hjemlandet. Det ville være en bekvemmelighetssak å la ham bli, sier Woldseth.