— Dette blir spennende. Det jeg lurer mest på er om jeg får den tørr igjen, sier Bente Løseth.

Hun står inne i Statoils vaskehall for biler med sitt prakteksemplar av en collie. Juniorverdensvinner i 2010. Pelsen er så tykk og fin at vi skjønner bekymringen. Litt kaldt er det også, så matmor har tatt med to store frottéhåndklær for å være sikker.

Rocco er helt rolig og avventende. Den har aldri vært et sånt sted og vasket seg før. Vanligvis foregår sånt hjemme ved Lysefjorden. Der har Rocco tre andre colliehunder å leke og gå tur med. Men en sånn hall, med bilvask og bilstøvsuger som durer, og en hundevaskestasjon midt oppi det hele, det har ikke Rocco sett før.

— Det går sikkert bra. Han er bare to år, men er en garvet hund som er med på mye rart, sier Løseth.

Ikke glad i vask

Anette Bauge hos Statoil i Solheimsviken forklarer vaskeprogrammet. Varmt vann, såpe, sjampo, eventuelt insektmiddel, varmluft til tørking.

— Det var en her og brukte stasjonen i morges, det så jeg, for jeg er ute og vasker den hver dag, sier hun.

Hun forteller at de har hatt maskinen en drøy måned, så den er ganske ny. Så vidt hun vet er det bare i Solheimsviken i hele Hordaland at det finnes en slik selvvaskemaskin for hunder.

Rocco hopper oppi karet som han får beskjed om. Han tar det stoisk. Bente Løseth griper slangen med varmt vann og begynner å væte den kompakte pelsen. Rocco er tålmodigheten selv. Han blir så våt, så våt, og nå får han i tillegg hundesjampo oppi det hele.

— Han er ikke så veldig glad i å bli vasket. Forresten så er han nettopp blitt dansk champion også. Når han skal på utstilling, må han vaskes grundig. Ellers trenger han bare en vask annenhver måned, forteller Løseth.

Alltid noen på julaften

— Jeg vet at de har hundevaskestasjoner i Stavanger og Oslo. Jeg tror ideen kommer fra Australia, sier forhandler hos Statoil Viken, Erik Midtrød.

Han synes ikke det er noen stor pågang på maskinen. Men så er det også få som vet om dette tilbudet, sier han.

Forhandler Aud Kari Egeland på Statoil Forus i Stavanger har hatt hundevaskemaskin i seks år.

— Jeg må si det har gått veldig tregt, og jeg tenkte på å ta den vekk, men så øker det på litt etter hvert, så jeg har ikke gjort det. Det er mest i helgene og på sommeren at folk kommer med hundene sine. På et år har vi 300 vask, så det er ikke så mye. Men det øker. Vi har en del stamkunder, og det er helt sikkert at noen kommer på julaften. Det gjør det alltid, sier Egeland.

Verdensvinner i vaskehall

Rocco er i hvert fall blitt ren. Ingen bjeffing, bare et par gjesp har unnsluppet han der han står i karet og blir blåst tørr. Bente Løseth tror gjespene er et uttrykk for at han tross alt har behov for å få kontroll på situasjonen. Selv om han ikke virker stresset.

— Dette fungerte veldig bra. Her slipper du å stå over et badekar og få vondt i ryggen. Dersom dette skulle vært et bad før en utstilling, ville jeg vasket han grundigere, men dette holder fint til en julevask, sier Løseth.

Og trekker en drakt over pelsen til Rocco. Han ser elegant ut.

— Det er ikke hver dag det er en verdensvinner i vaskehallen. Det er best å ikke ta noen sjanser.

Si din mening i kommentarfeltet under!

LITT EKSTRA STYLING: Kanskje litt polering hadde vært noe?
JAN M. LILLEBØ