Russlands tredje rikeste, oligarken Mikhail Prokhorov, annonserte i dag at han stiller i presidentvalget 4. mars neste år.

— Jeg har gjort den mest alvorlige avgjørelsen i mitt liv. Jeg stiller som presidentkandidat, sa Prokhorov på en pressekonferanse i dag.

Ble partileder

Prokhorov entret den politiske arenaen i sommer. Etter en samtale med president Dmitrij Medvedev takket han ja til å bli leder av pro-Kreml partiet Rettferdig Sak. Han gjorde det den gang klart at han ikke ble leder av et opposisjonsparti.

— La oss glemme ordet opposisjon. Det er et ord som er koblet til marginale partier som har mistet forbindelsen til virkeligheten for lenge siden, sa Prokhrov, en av de nyrike milliardærene som i Russland kalles oligarker.

Den 2,04 meter høye milliardæren, med en formue på rundt 100 milliarder kroner, har blitt rik på nikkel og andre metaller. Han eier også det amerikanske basketballaget New Jersey Jets.

Sparket av Kreml

Som partileder gjorde han det klart at han gjerne ville etterfølge Vladimir Putin som landets statsminister. Men etter bare to måneder fikk han sparken, etter et kupp iscenesatt av Kreml. Russlands tredje rikeste hevdet at 21 av de 80 deltagerne på partikongressen var «kloner» fra Kreml med falske identitetspapirer.

Prokhorov skal ha fått sparken fordi han ble for uavhengig for Kreml. Etter at han fikk sparken rettet han et flengende angrep på Kreml, som ble sensurert på stats-TV. Angrepet innebar at han gikk fra venn til fiende over natten.

Fryktet fengsling

I løpet av noen dager koblet dermed to store statlige TV-kanaler en av hans nærmeste politiske medarbeidere til organisert kriminalitet. Dermed ble det spekulert i om han ville få samme skjebne som Mikhail Khodorkovskij, som var Russlands rikeste. For Khodorkovskij, som også uttrykte politiske ambisjoner, har sittet i fengsel siden 2003

Her i Russland er det en vanlig taktikk å sende påtalemyndigheten etter fiender både i politikken eller næringslivet. Det er bare et spørsmål om penger, makt og de rette kontaktene.

Det første tegnet på at Prokhorov var på vei ut kom halvannen uke før han måtte gå. Da raidet maskert politi en bank hvor Prokhorov er hovedaksjonær. En uke senere var han sparket som partileder i Rettferdig Sak.

Tre stiller mot Putin

Det er nå fire personer som har gjort det klart at de ønsker å stille i valget:

Putin, Prokhorov, Sergej Mironov, som i ti år ledet det øverste kammeret i Russlands nationalforsamling, og Eduard Limonov fra det uregistrerte partiet Det andre Russland.