— Dette er ingen gladnyhet for oss, sier administrerende direktør Antonio Soares i Ica Norge til Aftenposten.

Bakers er hovedleverandør av brød til Icas butikker, blant dem alle Rimi-butikkene. Seks av ti brød som selges sør for Trondheim, kommer fra dette bakeriet.

Nå må Ica gjøre regning med at det er konkurrenten NorgesGruppen som skal levere disse brødene.

Vil fortsette

Bakers har i dag en omsetning på rundt 1,2 milliarder kroner og 770 ansatte. Det er mest kjent for Birkebeinerbrødet og Ingers SuperRug.

De to største kundene har frem til nå vært NorgesGruppen og Ica.

I en pressemelding sier konsernsjef Tommy Korneliussen i NorgesGruppen at Bakers vil opprettholde sine leveranseforpliktelser overfor eksisterende kunder.

- Det betyr at NorgesGruppen skal levere brød til Icas butikker?

— Det er spesielt, det er jeg enig med deg i. Dette er nok noe Konkurransetilsynet vil ta med i sin vurdering av oppkjøpet, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i NorgesGruppen.

Ica ønsker ikke å kommentere NorgesGruppens inntreden i Ica-butikkene ytterligere. De trenger mer informasjon og tid for å se på situasjonen. De vil også avvente Konkurransetilsynets dom.

Konkurransetilsynet

Avtalen mellom Orkla og NorgesGruppen er gjort med forbehold om godkjennelse fra Konkurransetilsynet.

- Vi vil vurdere virkningene i alle markeder, både bakeri­ og kjedemarkedet. Da vil vi også se på hvilke konsekvenser et slikt oppkjøp vil få for konkurrentene, sier seksjonsleder Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet.

15 dager etter at tilsynet har mottatt meldingen, vil de avgjøre om oppkjøpet godkjennes eller om de skal be om ytterligere informasjon.

Til salgs ett år

Orkla har forsøkt å selge Bakers i ett år. Da de offentliggjorde salgsplanene, var det klart at bakeriet tapte penger. I løpet av de siste årene hadde det mistet to av de fire dagligvarekjedene som kunder. Det opplevde også at de gjenlevende kjedene satser mer på egne leverandører enn Bakers.

marita.valvik@aftenposten.no