Minst 17 mennesker skal ha mistet livet etter giftavfallskandalen, og flere tusen hevder de har fått skader etter å ha vært i kontakt med de giftige kjemikaliene. Trafigura har hele tiden nektet skyld i saken og har insistert på at avfallet var «harmløst».

Ulovlig frakt

Trafigura ble i juli i fjor dømt til å betale en bot på én million euro, nesten 8 millioner kroner, for ulovlig å ha fraktet det giftige avfallet ut av Nederland.

Domstolen i Amsterdam mente at selskapet hadde brutt EUs lover om eksport av miljøavfall da skipet Probo Koala ble omdirigert til Abidjan etter at det ble nektet å losse av i Amsterdam.

Selskapet ble også anklaget for å ha holdt tilbake informasjon om avfallets beskaffenhet, men dommerne frifant imidlertid selskapet for dokumentforfalskning.

Begge parter anket

Både Trafigura og påtalemyndigheten, som ba om en bot på 2 millioner euro, anket dommen.

Påtalemyndigheten anket også frifinnelsen av Amsterdam kommune, som er ansvarlig for havna og Amsterdams havnetjeneste. Myndighetene i byen ble frifunnet for å ha hatt ansvaret for avfallsbehandling.

Høringens åpningsdag mandag var for det meste satt av til praktiske saker. Sluttprosedyrene er planlagt gjennomført torsdag og fredag denne uken, mens forsvaret skal komme med sine bemerkninger 21., 22. og 23. november.

Dødsfall utenom rettssaken

Det var 2. juli 2006 at Probo Koala ble sendt til Abidjan etter at mannskapet skal ha blitt nektet å losse av det giftige avfallet i den nederlandske hovedstaden.

Ifølge organisasjonen UVDTAB mistet minst 17 personer livet etter at skipet dumpet 500 tonn giftig avfall en rekke steder i den afrikanske millionbyen.

Oljeselskapet benekter imidlertid at dødsfallene har noe med avfallet å gjøre, og dødsfallene var heller ikke en del av fjorårets rettssak i Amsterdam.

For fem år siden gikk imidlertid Trafigura med på å betale tidenes høyeste erstatning til de nærmere 100.000 som hevder de ble ofre for giftavfallskandalen. Men etter at pengene ble overført til den avsatte presidenten Laurent Gbagbo, har to av tre ofre fortsatt ikke fått et rødt øre. Det hevder Mavin Ouattara Aboubacare i UVDTAB. Også andre, deriblant Elfenbenskystens tidligere statsminister Charles Konan Banny, har bekreftet overfor NTB at pengene er borte.

Gulen

Trafigura er også selskapet som leverte det farlige avfallet til Vest Tanks anlegg i Gulen. 24. mai 2007 eksploderte en tank ved anlegget, og svovellukta som la seg over bygda, gjorde mange syke.

Eierne av Vest Tank-anlegget er dømt til fengsel, mens saken mot Trafigura ble henlagt av Økokrim i fjor sommer fordi avfallet ikke kom fra en annen stat, men fra internasjonalt farvann.