Bankene regner med at Sverige ikke lenger vil være en trygg nødhavn for investorer som tar ut pengene sine i de kriserammede og usikre eurolandene.

Eurokrisen rammer allerede Nordea og Swedbank direkte i form av lavere fortjenestemarginer, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Bedre enn ventet

Sverige er med i EU, men deltar ikke i valutaunionen sammen med de 17 eurolandene.

Likevel la begge bankene onsdag frem resultater som var bedre enn analytikerne ventet.

Nordeas driftsresultat økte med 16 prosent til 1,1 milliarder euro (8,2 mrd. kr).

Swedbanks driftsresultat falt med 2,3 prosent til 4,2 milliarder svenske kroner (3,7 mrd. kr).

Nordea-aksjen steg 2,3 prosent på børsen i Stockholm etter fremleggelsen av kvartalsrapporten, mens Swedbank-aksjen var omtrent uendret.

Lavere vekst

Nordea-sjefen Christian Clausen ser for seg at lavere vekst i de nordiske landene kommer til å påvirke bankens resultater.

— Lavere aktivitet reduserer gradvis forbruk og investeringer, noe som betyr at etterspørselen etter lån og andre banktjenester i det nordiske markedet er lav, sier han.

— Alle elementer var positivt overraskende. Hovedfokus var på utlånstapene i Danmark og shipping. Men de danske utlånstapene falt og det var ingen store overraskelser i shippinglånene. Alt i alt synes jeg det var en sterk kvartalsrapport, sier analytikeren Kimmo Rama i Evli Bank til Reuters.

Bedring i Baltikum

Swedbank understreker at de økonomiske utsiktene i Europa er usikre.

— Andre kvartal var karakterisert mer av den europeiske gjeldskrisen og virkningen den har på økonomien. I Sverige har vi sett tegn til at vi nå går inn i en periode med lavere økonomisk aktivitet, og det er mindre tillit til et nytt oppsving, sa Swedbank-sjefen Michael Wolf til pressefolk da han la frem regnskapstallene.

Swedbank er største bank i de baltiske statene og har hatt store utlånstap. Banken ser for seg at det økonomiske oppsvinget i Estland og Litauen kan føre til at de får dekket noen av de tidligere utlånstapene.