Størst var oppgangen i Spania. Umiddelbart etter at Madrid-børsen åpnet mandag morgen, steg verdien med nesten 6 prosent. Etter 15 minutters handel kunne børsen fortsatt notere en oppgang på 4,60 prosent.

Også på børser i det øvrige Europa ble nyheten om krisehjelpen til Spania godt mottatt.

I London hoppet FTSE 100-indeksen opp med 1,80 prosent, mens Frankfurt-børsen fikk en oppgang på 2,04 prosent i den tidlige handelen. I Paris steg CAC-indeksen med 1,98 prosent.

Bankia til værs

Landene i eurosonen ble i helgen enige om å tilby den spanske banksektoren inntil 100 milliarder euro, eller 758 milliarder kroner, i krisehjelp for å hindre at den går over ende. En eiendomsboble som sprakk, og påfølgende misligholdte lån, er hovedgrunnen til at de spanske bankene har fått problemer.

Den kriserammede banken Bankia, som er nasjonalisert av den spanske regjeringen, steg med nesten 20 prosent i åpningshandelen.

Også Spanias kostnader for å låne penger i finansmarkedet gikk noe ned mandag morgen, men holdt seg fortsatt på et nivå som anses som for høyt på lang sikt.

Byks opp i Asia

Også i Asia klatret aksjekursene oppover etter den lenge ventede krisehjelpen til Spania.

Nikkei-indeksen i Japan endte mandag med en oppgang på 1,96 prosent og hentet dermed igjen mye av tapet fra fredag, som var på drøyt 2 prosent. Den bredt sammensatte Topix-indeksen steg med 1,72 prosent. I Hongkong hadde verdien på børsen steget med 2,44 da handelen ble avsluttet.

Samtidig steg eurokursen i de asiatiske markedene mandag.