Det kan bety at den såkalte «Brustad-bua» blir historie — 14 år etter at loven først trådte i kraft, skriver VG.

Brustad-bu-reglene som trådte i kraft i 1999 fikk navnet sitt etter daværende barne- og familieminister Sylvia Brustad,.

Butikker som ønsker å holde åpent på søndager kan ikke være større enn 100 kvadratmeter, mens bensinstasjoner kan være opptil 150 kvadratmeter.

Vil samarbeide med arbeidslivet

I Arbeiderpartiets programutkast, som offentliggjøres mandag, kommer det frem at partiet ønsker å se på åpningstidsbestemmelsene i varehandelen på nytt.

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, innrømmer at «Brustad-bua» kan være historie hvis partene i arbeidslivet blir enige om det.

— Vi tar initiativ til at det kan forhandles frem en løsning. Bondevik-regjeringen vedtok på eget grunnlag å endre åpningstidsloven i 2003. Men vi ønsker å gjøre dette i nært samarbeid med partene i næringslivet, sier Johansen.

Vernet i 2009

Det var etter press fra LO og Handel og Kontor at Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti i 1998 sikret flertall på Stortinget for den såkalte «Brustad-bua».

I 2002 sa tidligere barne- og familieminister Sylvia Brustad at hun aldri var tilhenger av løsningen.

— Jeg måtte bøye av for vedtaket på landsmøtet i Ap. Da stormen kom sto jeg plutselig alene. De som hadde presset på for å få gjennom saken, trakk seg unna, sa Sylvia Brustad da.

I 2009 foreslo Fremskrittspartiet å avvikle bestemmelsene om åpningstid, herunder også «Brustad-bua», med Høyre og Venstre delvis på slep. Da slo Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti ring om den.