Den japanske telekom— og mobiloperatøren Softbank betaler 115 milliarder kroner for 70 prosent av det amerikanske telekomselskapet Sprint Nextel.

Dette er det største oppkjøpet et japansk selskap noen gang har gjort i utlandet.

USAs tredje største

Sprint Nextel Corp. er USAs tredje største telekomselskap. Selskapet eier mobilselskaper som Sprint, Boost Mobile og Virgin Mobile.

Sprint og Softbank har i dag 96 millioner kunder.

Oppkjøpet til 20,1 milliarder dollar (115 mrd. kr) ble offentliggjort på en felles pressekonferanse i Tokyo mandag hvor Softbanks grunnlegger, milliardæren Masayoshi Son, og Sprints toppsjef Dan Hesse i Tokyo deltok. Hesse fortsetter som Sprint-sjef.

Kjøper seg vekst

Den avtalte prisen og japanernes eierandel på 70 prosent tilsier at Sprints samlede markedsverdi er satt til 28,6 milliarder dollar (164 milliarder kroner).

Softbanks mål med oppkjøpet er å sikre seg innpass på det amerikanske mobilmarkedet. Japanerne regner USA som et vekstmarked, mens veksten har stagnert på hjemmemarkedet.

For Sprint betyr avtalen større finansielle muskler til å kjøpe opp konkurrenter og bygge ut neste generasjon mobilnettverk (4G-nettet) i USA for å ta opp konkurransen med de dominerende markedsaktørene, AT&T og Verizon Wireless.

Amerikanske analytikere som følger teleindustrien har lenge ment at bransjen i USA trenger en konsolidering. Det betyr oppkjøp og større enheter.

Men få av analytikerne har sett for seg at et japansk selskap skulle stille seg i spissen for en slik utvikling i USA.

Børsfall

Oppkjøpet har fått en dårlig mottagelse på børsen i Tokyo. Japanske analytikere mener Softbank har betalt for mye for å sikre seg kontroll med Sprint.

Softbank-aksjen falt over 8 prosent mandag før den offisielle kunngjøringen om oppkjøpet.

Børsverdien av det japanske selskapet er redusert med en femtedel – eller 8,7 milliarder dollar (50 milliarder kroner) – siden de første meldingene om oppkjøpet lekket ut i forrige uke, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Gjelden vokser

Det store kursfallet på Softbank-aksjer er uttrykk for at investorene frykter at selskapets eier Son har betalt for mye for å sikre seg fotfeste i USA.

Sprint har tapt penger i 19 kvartaler på rad og har en nettogjeld på 15 milliarder dollar (85 mrd. kr), mens Softbank har en nettogjeld på 10 milliarder dollar (57 mrd. kr).

Flere analytikere har advart at Softbank med dette oppkjøpet pådrar seg enda mer gjeld.

Kredittvurderingsselskapet Standard & Poor’s har påpekt at dette «kan undergrave Softbanks finansielle risikoprofil».

Flere oppkjøp

Softbank kjøpte den britiske mobiloperatøren Vodafones virksomhet i Japan i 2006 for 15,5 milliarder dollar (88 mrd. kr).

Etter å ha sikret seg Sprint kan Softbank komme til å kjøpe det mindre amerikanske teleselskapet MetroPCS Communications, melder japanske medier.

Dette selskapet varslet tidligere denne måneden fusjon med T-Mobile USA som er tyske Deutsche Telekoms amerikanske datterselskap.

Med Sprint-handelen i havn, har japanske selskaper hittil i år brukt 75 milliarder dollar (430 mrd. kr) på kjøpe opp utenlandske selskaper, ifølge en oversikt utarbeidet av Thomson Reuters.