Verdens lengste direktesendte tv-dokumentar, «Hurtigruten minutt for minutt», gikk sin seiersgang på NRK i sommer. Nå merker Hurtigruten effekten av den voldsomme TV-eksponeringen.

«Hurtigruten minutt for minutt har gitt sterk salgsøkning for 2012, spesielt fra det norske markedet. Det er lagt et godt booking-grunnlag for neste år.» skriver selskapet i sin kvartalsrapport for andre kvartal.

Les også:

Skylder på dårlig vær

Økt booking kommer godt med for selskapet som nå leverer et overskudd som er hele 80 millioner kroner lavere enn for samme periode i fjor. 62 millioner kroner er overskuddet før skatt i andre kvartal i år, mot hele 142 millioner kroner for samme periode i fjor. Selskapet selv forklarer nedgang med tekniske feil og dårlig vær.

«På norskekysten har det vært mange kanselleringer på grunn av ulike hendelser, tekniske feil og værforhold.» lyder kvartalsrapporten.

Flere reiser kysten rundt

For øvrig velger flere kunder velger å sitte på med Hurtigruten hele veien rundt kysten.

I andre kvartal økte antall gjestedøgn fra rundreiser med 8,2 prosent og kapasitetsutnyttelsen økte fra 82 til 86 prosent.

Ulovlig statsstøtte

Et annet skudd for baugen for selskapet er at ESAs dom om at Hurtigruten i 2008 mottok ulovlig statsstøtte.

– Ekstrabetalingen Norge ga Hurtigruten i 2008 for kjøp av transporttjenester mellom Bergen og Kirkenes, ble ikke innvilget i samsvar med EØS-reglene for statsstøtte. Hurtigruten må betale tilbake enhver overkompensasjon til norske myndigheter, lød ESAs dom i juni.

Hurtigruten vil anke saken.