Israel har i flere år håndhevet en maritim blokade av Gazastripen, men innenriksdepartementet bekreftet søndag at det har startet innledende forhandlinger om gassutvinning.

— Utvikling av gassfeltet vil generere inntekter som kan bidra dramatisk til et bærekraftig palestinsk budsjett, heter det i en rapport fra det israelske innenriksdepartementet til AHLC, gruppen som koordinerer den internasjonale bistanden til palestinerne. AHLC ledes av Norge og skal møtes i New York natt til mandag norsk tid.

Hamas holdes utenfor

Det er Tony Blair, utsending for den såkalte Midtøsten-kvartetten, som har tatt initiativ til forhandlingene. Tanken er at bare Den palestinsk selvstyremyndigheten, som i dag kontrolleres av Fatah-bevegelsen, skal kunne få inntekter fra utvinningen, til tross for at det er Hamas som styrer på Gazastripen.

Blairs pressemedarbeider Ruti Winterstein sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu godkjente forhandlingene i februar og at det har vært møter de siste ukene.

— Det vil ta tre-fire år å utvikle gassfeltet, sier Winterstein.

To private selskaper, Consolidated Contractors Company og BG Group skal utvikle gassfeltet.

Hamas-kritikk

Hamas er misfornøyd med planene.

— Vi anerkjenner ikke noen avtale mellom palestinske myndigheter utenfor Gazas kyst, og regjeringen på Gazastripen burde konsulteres om en slik avtale, sa Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri.