— Det har vært helt fint å bo her, og jeg sov i bilen i natt. Men jeg sov ikke så mye, sier Birger Bø (72).

Sammen med kona Else Bø (70) har han stått i kø som nummer fire siden lørdag for å kjøpe leilighet til datteren, i det nye boligprosjektet Kilåsen på Lysaker nær Fornebulandet og 10 minutter fra Oslo med bil.

Når det er førstemann-til-mølla-prinsippet som gjelder når nye boliger legges ut for salg, blir det lett kø hvis man har sett seg ut en boligfavoritt i salgslistene.

Før salgsstart kl. 18 tirsdag kveld var det flere som tok frem teltet for å sikre sin plass i køen for å kjøpe bolig i det nye boligprosjektet.

- De første dukket opp på fredag, sier prosjektsjef i Skanska, Lars Clausen.

Han sto selv i kø i tre dager for å sikre en bolig for foreldrene.

Smått og sentralt

— Ved salgsstart på nye prosjekter varierer det veldig om det er kø eller ikke i forkant. Køen denne gangen er vel den lengste jeg har hørt om så lenge jeg har jobbet her, sier Clausen.

— Summen av at prosjektet har en god del mindre leiligheter, som er sjelden vare, og en veldig sentral beliggenhet er nok forklaringen på stor interesse. Samtidig er interessen også stor for noen få objekter med spesielt god beliggenhet i prisklassen 6-8,8 millioner kroner, sier Clausen.

Legitimasjon og finansieringsbevis måtte være på plass, og det var bare lov til å kjøpe én av de 87 leilighetene om gangen.

Prisene startet på i underkant av 2,3 millioner kroner for en 40 kvadratmeter stor leilighet, til 8,8 millioner kroner for leiligheter opp i 135 kvadratmeter.

Overnattet i telt

Etter at de første dukket opp på fredag, kom flere og flere til over helgen og frem til tirsdag.

Da kølappene ble delt ut ved salgsstart kl. 18 tirsdag, var det rundt 30 stykker som sto i kø. Flere hadde enkelte netter overnattet i egne telt eller i bilen, og Skanska hadde satt frem to store fellestelt til ly for de oppmøtte.

— Jeg må understreke at vi i Skanska ikke ønsker eller oppfordrer folk til å stå i kø så lenge, vi synes ikke det er en ideell løsning å sove ute. Men når køen først har oppstått, har vi måttet håndtere det så godt vi kan, blant annet ved å sette opp fellestelt, uten at vi har gått inn og regulert køen, sier Clausen.

27 boliger solgt

Han forteller at det fra dag til dag ble avtalt køståerne imellom hvem som passer på køen, slik at ikke alle har behøvd å sove der eller stå i køen hele tiden. Det ble også ført lister over køståerne frem til kølappene ble delt ut ved salgsstart kl. 18.

Det tok køståer nummer fire, Birger Bø, seg av.

27 salg ble resultatet på én kveld, og det var klar overvekt av små leiligheter som gikk først.

— Leiligheten er i boks, nå kan vi gå hjem og slappe av. Det skal bli godt å sove i egen seng, det er mye bedre enn å sove i egen bil, sier Birger Bø tirsdag.

Leilighetene er etter planen innflyttingsklare i andre halvår 2014.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook