— Folk vil ha tradisjonell jul i år også, til tross for uroen i Europa. Men tar vi befolkningsvekst, lønns- og prisøkning i betraktning, så er veksten moderat. Folk følger med, men har ikke holdt igjen på julekosen på grunn av usikkerheten, sier direktør for mote og fritid i Hovedorganisasjonen Virke, Bror Stende.

Omsetningen i desember ender på vel 3 prosent sammenlignet med desember i fjor. Omsetningen i uke 51 i år var 19,4 prosent høyere enn i uke 51 i fjor, og bare i forrige uke handlet vi for rundt 13,5 milliarder.

Nesten 30 milliarder på to uker

I uken før handlet Ola og Kari Nordmann for 14,3 milliarder kroner, som var 4 prosent bedre enn i fjor. Totalt handlet vi dermed for 28 milliarder kroner de to siste ukene før jul.

– Det er som forventet, men slett ingen kjøpefest, sier Stende i Virke.

Ser man på omsetningen de fire siste ukene før jul, er veksten på hele 5 prosent, men dette kommer av at butikkene var åpne en dag mer i denne perioden i år enn i fjor.

Justerer man for ulikhetene i desemberdagene i fjor og i år, ligger veksten frem til julaften på 2,8 prosent. Romjulssalget antas derimot å bli høyere enn i fjor. Nå vil det handles for 5,5 milliarder, skriver Virke i en pressemelding.

Tallene er utarbeidet av Kvarud Analyse på vegne av Hovedorganisasjonen Virke.