Med 20 millioner kroner fra egne lommer og fra slekt og venner i Stavanger begynte de tidligere meglerne Kristoffer Stensrud, Åge K. Westbø og Tor Dagfinn Veen sin lille aksjeforretning høsten 1992. Nå har fondsmiljøet i Stavanger tatt 5000-gangeren. Denne uken svulmet Skagenfondenes verdier for første gang til mer enn 100 milliarder kroner.

Bare de faste, årlige honorarene for å forvalte pengebingen ligger dermed på rundt 800 millioner kroner, ifølge Skagens administrerende direktør Harald Espedal. I tillegg kommer betydelige merinntekter når aksjeverdiene stiger og kundene tjener penger.

Rike menn

Det har ikke bare gjort gründerne og storeierne til noen av Norges aller rikeste menn. Hver eneste ansatt i selskapet fikk minst én million kroner i overskuddsdeling etter jubelåret 2009. Det er ikke første gangen. For fire av dem fem siste årene har alle ansatte fått minst en million i bonus. Unntaket er 2008, året da finanskrisen slo til.

–Men våre ansatte går på mye lavere fastlønn enn andre steder. Fastlønnen ligger 30 til 70 prosent lavere enn det de kunne fått andre steder, sier Espedal.

Bonus for 2009 ble det også på Synnøve Hellestø Ramslie og Cathrine Hermansen, to av selskapets 144 ansatte. De sitter på telefonsentralen som tar imot kunder fra Norge og utlandet.

–Det er alltid hyggelig, men det er ikke noe å belage seg på, smiler Hermansen.

For Hermansen og hennes kolleger i Stavanger er det nok å gjøre når 150000 kunder bare i Norge skal betjenes. Skagen vinner markedsandeler i Sverige, vokser i Danmark og har akkurat etablert kontor i London. De største pengene går til Skagens fem hovedeiere – som alle fikk 36 millioner kroner i bonus. 2009 ble et eventyr år for Stavanger-fondet, med et resultat etter skatt på 582 millioner kroner.

Les også:

Bare begynnelsen

Men for eierne er bonusen bare begynnelsen. Av resultatet havner formidable 569 millioner kroner i utbytte til eierne, mens 13,5 millioner overføres til egenkapitalen. 48 prosent av fondets penger kommer fra norske kunder. Rent gjennomsnittlig betraktet, styrer Skagenfondene 10000 kroner for hver eneste nordmann.

Fjorårets formidable kursoppgang i aksjemarkedet – og den jevne strømmen av friske penger har mer enn doblet verdien av porteføljene siden bunnen på 46 milliarder kroner i finanskriseåret 2008.

Drøm

Gründer Tor Dagfinn Veen eier fortsatt 25,69 prosent av selskapet. Han merket det på kroppen da forvaltningen denne uken plutselig måtte telles med en ekstra null.

–Vi markerte 99 milliarder for noen uker siden, den kjente jeg ikke så godt. Men nå var det virkelig merkbart. Vi som var med fra starten, hadde en drøm om å få en forvaltning på 300 millioner kroner. Det skulle vi greie å leve av, sier Veen til Aftenposten.

Usannsynlig

Men fondsforvaltning fra Stavanger? Kjøp av utenlandske aksjer uten kontor i Europas finanshovedstad London eller i alle fall Oslo? Det var ikke mange som levnet Veen og partnerne særlige sjanser da de begynte så smått på nittitallet.

–For 20 år siden skulle du liksom mingle med alle andre og dermed få hete tips, og til enhver tid være noen timer foran konkurrenten. Sånn er det ikke blitt, nå sitter alle foran en skjerm og alt du vil ha fra hele verden, står på den skjermen. Da kan du like gjerne sitte på en Ryfylke-øy som i London og forvalte penger, sier Veen.

Upopulære

I 1997 rundet fondene milliarden. I løpet av årene som er gått, har forvalterne i Stavanger slått markedet og vunnet stor respekt i en komplisert finansverden. Men filosofien er tilsynelatende svært enkel. Målet er å finne upopulære, underanalyserte og underprisede aksjer.

–I samfunnet liker folk stort sett billige flyreiser, billige TV-apparater og billig melk. Men folk liker ikke billige aksjer. Folk liker helst dyre aksjer, for de er populære, sier Espedal.

–Når hele verden forteller deg at dette er en pytonaksje, og du skal kjøpe den og si at den er billig, er det ikke lett. Men det har vært mulig, og er blitt støttet i Skagen, sier Veen. Milliardæren takker avstanden fra finansmiljøet Aker Brygge for Skagens evne til å tenke annerledes. –Jeg innbiller meg, selv om jeg ikke er mye i Oslo, at de går og drikker øl på de samme plassene.

Da får du denne ryktebørsen som kanskje ødelegger like mye som den opplyser, for i det lange bildet betyr ikke de ryktene så mye for aksjekursens utvikling, sier han.