Politiet har lagt lokk på saken siden den startet 24. mai i år med pågripelse av to menn som har sittet i varetekt i fire uker. Fredag ble de to varetektsfengslet på nytt. Aktor ba om lukkede dører, og fikk det. Også kjennelsen er holdt hemmelig.

Etter det Aftenposten kjenner til, har saken forgreininger til kriminelle nettverk som opererer i flere land i Europa, blant annet i Finland. Politiet etterforsker nå flere personer som skal være involvert.

Unik metode

Det var på slutten av fjoråret Skatt øst bestemte seg for å se nærmere på markedet for gull. De ville se hvem som leverte gull, og sjekke om de betalte moms. Metoden var enkel. Granskerne gjennomførte bokettersyn hos to av de største kjøperne av gull i Norge, K.A. Rasmussen på Hamar og Norsk Edelmetall på Ski.

Det var ikke disse firmaene som var i fokus. Granskerne var mer interessert i listene over selgere av gull. En selger av et stort antall gullbarrer havnet i søkelyset. Til slutt satt granskerne igjen med navnet på et firma som holder til i Karl Johans gate 8 i Oslo. Mannen bak er en 46 år gammel norsk snekker bosatt i Sverige. Han er dømt to ganger for økokriminelle forhold i Sverige. 18. september i år må han møte ved en ankesak i Svea Hovrett i Stockholm. Denne saken gjelder manglende bokføring og brudd på næringsforbud.

Han har hatt næringsforbud i Sverige siden 2001, men har drevet 10 firmaer i Norge. En 58-åring som sitter varetektsfengslet, kan knyttes til 46-åringen og firmaet som har levert nær 80 kilo gull via en felles mailadresse. Aftenposten har flere ganger vært i kontakt med den 46 år gamle norske snekkeren på telefon, men han vil ikke kommentere saken. — Dette er helt fel, er alt han vil si på svorsk.

Samarbeid

Avdelingsdirektør Erik Nilsen i Skatt øst vil ikke kommentere bokettersynene og denne konkrete saken, men bekrefter at de har setter salg av gull i fokus.

- Vi samarbeider med andre land i slike saker, og fanger opp trender og ting som skjer på tvers av landegrensene. I gullsaker snakker vi om store verdier, sier Erik Nilsen.

Etter skatteetatens funn ble politiet ved seksjon for organisert kriminalitet og tollvesenet koblet inn i saken, og spaningen startet. Etter at to personer ble tatt på fersken i Ski, er hele ansvaret overført til seksjon for finans- og miljø ved Oslo politidistrikt.

Glad for sjekk

Administrerende Tore Aasbakken i K.A. Rasmussen sier at bokettersynet ble mottatt med glede. Han bekrefter at de har mottatt 20-40 kilo gull i barrer fra firmaet som er i søkelyset. Også styreleder Guy Hannerfalk i Norsk Edelmetall er glad for bokettersynet.

Gleden hos sistnevnte firma var ikke like stor da politiet gikk til aksjon 24. mai i år. Da smuglerne hadde levert 21 kilo smuglergull, ble de pågrepet på plassen rett overfor jernbanestasjonen på Ski. Få minutter etterpå slo sivilkledd politi seg gjennom hoveddøren til kontoret, men lovens lange arm ble stående fast i en skuddsikker sluse uten å komme inn.

— De ansatte ble vettskremt. Det så jo ut som et ran, sier Hannerfalk.

Vel inn i lokalet ble de ansatte beordret ned i en sofa mens politiet ransaket lokalene. 21 smuglede gullbarrer lå fortsatt på bordet.

Et mønster

Oslo-firmaet hadde flere små leveranser av gullbarrer til Norsk Edelmetall på Ski frem til september i fjor, tilsammen 20 kilo. Fra dette tidspunktet begynte firmaet å levere gullet til K.A. Rasmussen på Hamar hvor leveransene skal ha vært opp mot 40 kilo.

I april i år begynte K.A. Rasmussen å spørre etter papirer for betalt moms. Da tok leveransene på Hamar slutt, og 46-åringens leveranser dukket igjen opp på Ski. Denne gangen med 21 kilo smuglergull.