Noen UBS-ansatte oppdaget at adgangskortet ikke virket da de kom på jobb i går. De ble tatt hånd om av folk fra personalavdelingen og ført bort, forteller kilder til nyhetsbyrået Reuters.

Sveitseren Sergio Ermotti (52) ble i fjor hentet fra en toppstilling i den italienske storbanken UniCredit for å rydde opp i hjemlandets storbank som var rammet av store tap og skandaler.

Strengere kapitalkrav

Han begrunner masseoppsigelsene med nye og strengere kapitalkrav som vil gjøre det vanskeligere for banken å tjene penger på tradisjonell investeringsvirksomhet.

UBS sto tilbake etter finanskrisen (2007-2009) med et tap på nærmere 50 milliarder dollar (290 mrd. kr). Storbanken måtte ha statlig krisehjelp for å overleveI 2010 ble banken tvunget av amerikanske myndigheter til å oversende lister med navnene på amerikanere med konto i banken.

I fjor fikk banken en ny knekk. En utro megler klarte å påføre banken ytterligere 2,3 milliarder dollar (13 mrd. kr) i tap, ifølge bankens egne tall.

Mindre bank

UBS skal bygges ned til en mindre investeringsbank (kjøpe og selge verdipapirer og gi rådgivning og lån til bedrifter) og i stedet satse på å forvalte rike privatpersoners formuer.

– Denne avgjørelsen har vært vanskelig, men er nødvendig for å etablere et UBS som er tilpasset fremtiden, sa Ermotti på en pressekonferanse.

– Forretningsmodellen som vi oppretter vil være unik i banknæringen, sa han.

Masseoppsigelser

Én av seks ansatte må slutte – eller 15 prosent av arbeidsstokken på 63 700.

UBS har også tidligere gjennomført slankeprosesser siden finanskrisen og kvittet seg med flere tusen ansatte. På det meste hadde banken over 83 000 ansatte i 2007.

De fleste av de 10 000 som får sparken nå arbeider i bankens investeringsvirksomhet i Sveits, Storbritannia og USA.

Målet er å spare 3,4 milliarder sveitserfranc (21 mrd. kr) på toppen av tidligere vedtatt spareprogram på 2 milliarder sveitserfranc (12 mrd. kr).

"Jubel" på børsen

Masseoppsigelsene og omleggingen av driften i UBS ble godt mottatt på børsen.

UBS-aksjen steg 7,3 prosent mandag på spekulasjoner om store nedskjæringer og ytterligere 5 prosent i går etter at omfanget ble offentlig kjent.

UBS presenterte i går et underskudd på 2,2 milliarder sveitserfranc (13,4 mrd. kr) i tredje kvartal.

Med 1600 milliarder sveitserfranc (9900 mrd. kr) i forvaltning er UBS verdens nest største kapitalforvalter etter Bank of America.