NRK har i dag besluttet at hele Lilyhammer må redigeres om før kanalen kan sende serien, for å unngå å bryte forbudet mot produktplassering i sitt TV-innhold.

Må endre avtalene

Dramaserien med Steven van Zandt, kjent fra TV-serien Sopranos og fra Bruce Springsteens E Street Band, skulle egentlig hatt premiere på NRK ved årsskiftet. NRK stoppet visningen etter at uttalelser fra turistnæringen på Lillehammer skapte inntrykk av at sponsorer har betalt mot avtaler om eksponering i serien. Etter å ha finkjemmet innholdet, avtalene som er inngått og tidslinjen for avtaleinngåelse og innspilling, har NRK konkludert med at serien

ikke kan vises i sin nåværende form.

— Vi har lagt frem en plan for Rubicon for hvordan dette kan løses. Det går på avtaleforhold vi mener må endres, og på det fjernsynstekniske, hva som er mulig og ikke mulig, sier eksternsjef Petter Wallace i NRK, som har ansvar for innkjøpt TV-innhold.

— Hva betyr dette konkret? At serien må klippes om? - Ja, redigeres og retusjeres. Det er et ganske omfattende arbeid. Men jeg vil tro det er i Rubicons interesse å få løst dette så fort som mulig.

- Gjelder dette enkelte scener, eller gjennom alle episodene?

— Det gjelder alle, i større eller mindre grad. Men det er ikke nødvendigvis slik at dette er veldig synlig i hver scene, sier Wallace, som ikke vil opplyse om hvilke konkrete produkter som må fjernes fra Lilyhammer før NRK viser serien.

— Vi må sikre oss at serien er fri for direkte og indirekte produktplassering.

Administrerende direktør i produksjonsselskapet Rubicon, Lasse Hallberg, sier de allerede før jul kom med et løsningsforslag til NRK:

— Vi forholder oss til dette inntil videre, og avventer den endelige beslutningen. Jeg vil ikke gå i detalj om hva forslaget vårt innebærer.

Amerikanerne ser den først

— Hvis penger skal betales tilbake til firmaer, hvem skal betale for dette?

— Jeg vet bare at det er én part som ikke skal betale, og det er NRK. Dette er et problem NRK ikke har skapt, sier Wallace.

Lasse Hallberg i Rubicon sier det uansett er snakk om små beløp.

— Det har ingen betydning for oss, det handler om ekstremt lite penger, sier Hallberg.

Uansett får Lilyhammer nå amerikansk premiere først. Nett-TV-tjenesten Netflix har varslet at de har premiere på Lilyhammer 6. februar.

Britisk

Nå har også den britiske tv-kanalen BBC har kjøpt rettighetene til å vise serien.

Lilyhammer blander skarp amerikansk humor med norsk folkelighet - en perfekt kombinasjon for et sylskarpt drama om kulturelle verdier, sier BBC4s Richard Klein til den britiske avisen Guardian.