Kinesisk økonomi har lenge vært den virkelig store raketten på den økonomiske verdenshimmelen.

Landet har de siste årene hatt en årlig vekst på rundt ti prosent, og ettpartipolitikken har gjort det mulig å legge en langsiktig plan for økonomien som få vestlige land med regjeringsperioder på fire år kan drømme om.

— Autoritært styre best for vekst

Under Skagenfondenes nyttårskonferanse i Oslo onsdag gjestet Chen Zhao forsamlingen for å snakke om utsiktene for de globale finansmarkedene i 2012. Han er økonomisk analytiker for BCA i Montreal og tidligere seniorrådgiver for den kinesiske regjeringen, som stadig blir kritisert for brudd på menneskerettigheter og manglende demokratiske egenskaper.

Men til tross for kritikken - muligheten til rask økonomisk vekst er en av det autoritære regimets store fordeler, hevder han.

- I et tidlig stadium er det en større fordel å ha et langsiktig autoritært regime enn kortsiktig demokrati. La oss se på India, for eksempel. India er et demokrati, men allikevel en katastrofe som venter på å skje. De får ikke gjennomført noe som helst, sier Chen til Aftenposten.no.

Tror på fortsatt kraftig vekst i 2012

- Er Kina fremdeles i det du omtaler som et «tidlig stadium»?

-Ja. Selv om vi er langt oppe på listen av verdens største økonomier er vi fremdeles på 88. plass om man måler BNP per innbygger, noe som plasserer oss langt nede på listen over middelsinntekt-land. At vi har et autoritært regime som bidrar til økonomisk vekst er ikke noe som er spesielt for oss - se på Singapore, de har akkurat samme løsning.

- Så du mener at prisen man betaler for demokrati er en svakere økonomisk vekst?

— Man mister iallefall muligheten til å mobilisere på samme måte og å konsentrere ressursene der det er mest nødvendig. I India går reformer og investering i infrastruktur sakte fordi myndighetene hele tiden må tilpasse seg populistiske krav, sier han.

Han mener Kina vil se en fortsatt kraftig vekst i økonomien i 2012, til tross for tall som har pekt på at stemningen er ferd med å snu. Både aktiviteten i boligmarkedet og industrien har gått tilbake den siste tiden, men

— Det har vært en roligere periode nå, hvor man har ført en mer forsiktig pengepolitikk på grunn av en europeisk krise som har blitt sterkere enn forventet. Jeg tror veksten vil bremses noe i første del av året, men jeg tror deretter den vil øke i siste halvdel av 2012. Jeg tror fortsatt vi vil se en vekst på rundt ni prosent i året, sier Chen.

Amnesty: - Noen må betale prisen

Samtidig som Kina opplever en kraftig økonomisk vekst total sett har menneskerettighetsorganisjoner gjentatte ganger pekt på manglende organisasjonsrfrihet, utnytting av arbeidskraft og manglende lyst og evne til å lytte til befolkningen ved store infrastrukturelle utbygginger.

Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs viser at den kraftige økonomiske veksten i Kina har en omfattende menneskelig pris.

- Når en autoritært styre setter seg langsiktige økonomiske mål kan de gjennomføre disse uten å ha hensyn til egen befolkning. Det gjelder uansett om målet er å modernisere Beijing uten å tenke på dem som mister boligene sine, eller om det er å bli verdens største produksjonsøkonomi uten å gi arbeiderne rettigheter eller mulighet til å påvirke egen minstelønn, påpeker han.

Egenes understreker at selv om Kinas vekst har løftet svært mange mennesker ut av fattigdom, så er det også mange som ikke får ta del i den økonomiske bonanzaen.

— Spørsmålet blir da hvor lenge man kan overleve med en kommandoøkonomi. Det fungerer kanskje så lenge man klarer å løfte flere ut av fattigdom, men det vil alltid være noen som ikke får bli med. Den opplevelsen av streng sosial urettferdighet kan bli eksplosiv, sier Egenæs.