Denne uken har vært preget av nervøsitet og nedgang i aksjemarkedet, etter at påsken ble avsluttet med svært svake sysselsettingstall fra USA.

En forverret situasjon i den spanske økonomien — med stigende statsrenter og usikkerhet rundt landets evne til å redusere budsjettunderskuddet - har ikke gjort situasjonen bedre.

Henter seg inn

Torsdag ser imidlertid aksjemarkedet ut til å hente seg noe inn etter flere dager jevn nedgang.

— I dag ser vi litt gjeninnhenting etter rundt fem dager med negativ utvikling i markedet, men det er fortsatt betydelig motvind, sier Tim Schroeders, aksjeforvalter i Pengana Capital, til nyhetsbyrået Bloomberg.

New York-børsen avsluttet onsdagen med en forsiktig oppgang, der de viktigste indeksene steg med mellom 0,7 og og 0,8 prosent. Denne utviklingen ser nå ut til å forplante seg til Asia. Klokken 08:45 var bildet slik:

  • Nikkei 225-indeksen i Tokyo: Opp 0,70 prosent
  • Hangseng-indeksen i Hongkong: Opp 0,71 prosent
  • CSI 300-indeksen i Shanghai: Opp 1,55 prosent
  • KOSPI-indeksen i Seoul: Ned 0,39 prosent
  • S&P-indeksen i Australia: Opp 0,81prosent Utviklingen tok samme retning da de europeiske børsene åpnet klokken 9. Oslo Børs åpnet med en oppgang på 0,55 prosent, men gikk etterhvert noe tilbake. Klokken 10.20 var hovedindeksen opp 0,08 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt steg med 0,30 prosent. CAC 40-indeksen i Paris steg med 0,30 prosent.

Fortsatt uro

Analytikere påpeker likevel at markedet er svært sensitivt, og at det er flere momenter som kan gi nye, dramatiske utslag fremover:

— Dette er absolutt en tid der man bør være forsiktig. Spania og Italia vil ennå utgjøre et problem i Europa, og det skal snart skytes opp en nordkoreansk rakett, som folk vil følge med interesse de nærmeste dagene, sier Schroeders.