Tre ganger så mange menn som kvinner eier felles bolig

Ved et brudd vil mannen sitte igjen med en verdistigning på boligen, mens kvinnen vil sitte igjen med et par pynteputer og matchende gardiner.

MENN EIER: Av gifte og samboende par er det 23 prosent av mennene som oppgir at de alene eier boligen paret bor i. Kun 8 prosent av kvinnene sier det samme.
  • Jeanette Sjøberg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Ikke flytt inn til partneren uten å kjøpe deg inn i boligen. Ved brudd kan du ende opp med å sitte igjen med ingenting.

Det sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB , til Aftenposten

— I følge tall fra Statistisk sentralbyrå gifter vi kvinner oss gjerne med menn som er tre til fire år eldre enn oss. En trend som har endret seg lite i løpet av 50 år. Fordi mannen er eldre og gjerne tjener mer, har de gjerne kjøpt seg en bolig når de finner sin yngre utkårede. Men, ikke flytt inn til mannen uten å kjøpe deg inn, da kan du ende opp med å sitte igjen med ingenting, sier Sandmæl.

- Økonomisk bombe

En ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB viser at av gifte og samboende par er det 23 prosent av mennene som oppgir at de alene eier boligen paret bor i.

Kun 8 prosent av kvinnene sier det samme.

— Det er overraskende at ikke flere kjøper seg inn i mennenes bolig, om enn kun med en andel. Det blir en økonomisk bombe ved brudd, sier Sandmæl.

Hun råder par til å eie likt i boligen og betale likt ned på lånet. Har man ikke mulighet til det, anbefaler hun i det minste å kjøpe den andelen man har mulighet til.

— Spytter de inn ulik egenkapital er det flere måter å gjøre det på. Det ene er at de eier ulik andel i boligen, men da bør eierandelen være lik gjeldsandelen. Men, de kan også ha et privat lån mellom seg. Gjerne med pant i boligen.Dette må formaliseres i en låneavtale, samt skrives inn i en samboerkontrakt.

Noen velger å betale leie til samboeren for å gjøre opp for seg. Det er penger ut av vinduet, ifølge forbrukerøkonomen.

— Ta det lånet du har mulighet til og kjøp deg inn. Uansett om det blir brudd, er du med på å dele den sparegrisen boliginvestering er, sier Sandmæl.

Menn ordner lån og sparing

I undersøkelsen kommer det frem at menn og kvinner bruker penger forskjellig når de deler bolig.

Mens menn ordner investeringer, lån og sparing, er kvinner i størst grad beslutningstagere når det gjelder mat, klær og ting til hjemmet (se egen fakta).

— Mens mannen betaler ned på boliglånet, kjøper gjerne kvinnen inn maten og sørger for at boligen ser fin ut.Ved et brudd vil mannen gjerne sitte igjen med en verdistigning på boligen, mens kvinner vil sitte igjen med et par pynteputer og matchende gardiner, sier Sandmæl.

Tommelfingerregel

— Det er alarmerende hvis ikke kvinner er like involvert i det som har med sparing og varige verdier å gjøre som menn, sier sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi.

Han mener det bør være en tommelfingerregel at man har ett budsjett pr. husholdning.

— Alle par bør være oppmerksomme på at begge parter har satt seg inn i den felles husholdningsøkonomien i tilfelle én skulle falle fra. Jeg tror dette har vært et større problem i den eldre generasjonen, mens de yngre er mer påpasselig med dette å ha en selvstendig økonomi før samliv, mener Krohn-Pettersen.

Samboere utsatt

Mens 78 prosent av gifte par eier boligen i fellesskap, gjelder det kun 53 prosent av de som er samboere, ifølge undersøkelsen. Sandmæl understreker viktigheten av å skrive samboerkontrakt og testamente.

— Eier man ulik del av boligen, bør det skrives ned her. Og det er veldig viktig at man tinglyser sin del. Da risikerer man ikke at kreditorer kan ta pant i din del av boligen hvis partneren skulle få store økonomiske problemer, sier Sandmæl.

Og samboeravtalen gjelder ikke ved dødsfall.

— Er man samboer, og ikke venter eller har felles barn, bør man skrive testamente. Hvis en faller fra har man ikke arverett uten testamente, sier Sandmæl.

Publisert: