Kjøttbasaren er solgt

De nye eieren har ingen planer om å endre huset.

Publisert Publisert

SOLGT: Forrige eier Obos har solgt Kjøttbasaren i Bergen. Foto: Ørjan Deisz

  • Tonje Aursland
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det er Birkebeiner Eiendom AS som har kjøpt det ærverdige bygget i Bergen sentrum. Bak står eiendomsutvikleren Geir Hove, som er majoritetseier med 68 prosent.

– Kjøttbasaren er et av de fineste byggene i en av de fineste byene, sier Geir Hove.

Han vil foreløpig ikke fortelle hva selskapet hans har betalt for Kjøttbasaren.

Bygningen som ble åpnet i 1877, var den eneste av sitt slag i Norge. Den besto opprinnelig av 44 salgsboder og 27 kjellerboder.

I 1965 vedtok byens politikere å rive basaren for å få plass til et moderne høyhus. Men etter det syrlige avisinnlegget «Fingrene fra Kjøttbasaren, kjeltringer», og en opphetet debatt, fikk huset stå. Det siste kjøttutsalget forsvant da slakterbutikken Rivelsrud la inn årene i 2016.

I dag benyttes Kjøttbasaren stort sett til servering. Starbucks, Egon, Restauranten 1877 og Biblioteket Bar har vært leietakere i flere år.

NY EIER: Geir Hove er ny eier av Kjøttbasaren i Bergen Foto: Bård Bøe

– Kjøttbasaren har relativt få leietakere for å være et så stort bygg. Det betyr at det blir et enklere hus å drifte. Vi har undersøkt alle leietakerne og vi liker konseptene deres. De driver på en ordentlig måte, og vi ser derfor ingen grunn til å gjøre endringer, sier Hove.

Snart skal de som eier restauranten Bien åpne ny restaurant i bygget.

– Vi kjenner ikke eierne så godt. Men de har drevet to gode restauranter på Danmarks plass, så vi har store forventninger til dem, sier Hove.

Det er OBOS Forretningsbygg AS som selger Kjøttbasaren etter å ha vært eier siden 1999. Den nye eieren, Geir Hove, eier blant annet Hotell Norge og Birkebeinersenteret fra før.

SERVERINGSHUS: Det tidligere basaren er i dag serveringssted. Foto: Odd Mehus

– Eiendommen er fredet og Obos har i sin eiertid lagt ned betydelige ressurser for å ta vare på og oppgradere eiendommen, sier konserndirektør næringseiendom, Nils M. Bøhler.

Han forteller at Obos Forretningsbyggs hovedvirksomhet er eiendomsutvikling av nye prosjekter, og at det er derfor de har ønsket å selge.

– Vi ser at vi har mange utviklingsprosjekter på gang nå som gjør at vi må kvitte oss med noen eiendommer. Bygget i Bergen fortjener tettere oppfølging. Det er derfor vi har søkt en langsiktig lokal eier som kan videreføre eierskapet, sier han.

Overtakelsen skjedde 01. januar og ble gjennomført av DNB Næringsmegling i Bergen.

– Obos hadde et ønske om en lokal eier som var villig til å verdsette eiendommen som den perlen den er. Vi kontaktet flere aktører og endte opp med Birkebeiner Eiendom, sier direktør Aleksander Olsbø Rye, og legger til at han er fornøyd med prisen.

SOLGTE KJØTT: Tidligere var Kjøttbasaren et salgssted for slaktervarer. Nå er lokalene fylt av restauranter og serveringssteder. Foto: BT ARKIVET

Tangerer trolig salgsrekorden fra 2016

Trond Lehmann Syversen, i Kyte Næringsmegling, mener at 2018 kan bli et svært godt år når det gjelder salg av næringseiendommer i Bergensregionen.

– Selv om ikke alle salgsprosesser på slutten av 2018 er avklart eller endelig bekreftet, ser det ut til å bli et meget godt år, sier han.

Ifølge Syvertsen ble det solgt mellom 36 og 40 næringseiendommer til ca. ni milliarder kroner. I rekordåret 2016 ble det solgt rundt 35 eiendommer til ca. ni milliarder kroner.

Det største salget var av Mongstad-basen i fjor.

– Justert for dette salget er man på ca. 5,5 milliarder som likevel er et godt stykke over et gjennomsnittsår på vel 4 milliarder kroner, sier han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Hotel Norge-åpningen: – Du kan si at dette er min baby, min kjempebaby

  2. Kjøttbasaren og Ørnen er til salgs

  3. Rivelsrud legger ned etter 100 år med kjøtt

  4. Kjøttbasarens siste matbutikk forsvinner

  1. Eiendom
  2. Næringseiendom
  3. Byutvikling
  4. Boligpriser
  5. Obos