Putin taler om krigen i Ukraina: – Vårt lands eksistens står på spill

Etter to timer på talerstolen med en rekke anklager mot Vesten, kunngjør Putin at Russland setter atomavtalen «Ny Start» på vent.

Publisert: Publisert:

– Vi gjorde alt i vår makt for å finne en fredelig løsning på Donbass-problemet, men Vesten forberedte et annet scenario, hevder Putin, i det som er hans første tale for nasjonalforsamlingen siden april 2021.

– De startet krigen. Vi gjorde alt for å stoppe den.

Talen holdes tre dager før årsdagen for Russlands invasjon av Ukraina. Den holdes vanligvis årlig, men i fjor utgikk den på grunn av det som skulle vise seg å bli oppkjøringen til invasjonen.

I talen påstår Putin at Kyiv skal ha snakket med Vesten om våpenhjelp før krigen startet, og at Vesten skal ha forberedt Ukraina på krig. Han anklager også vesten for å ha «lurt folket sitt på kynisk vis».

To timer ut i talen, kunngjør han også at Russland setter nedrustningsavtalen Ny Start-avtalen på pause.

Avtalen er en nedrustningsavtale inngått mellom USA og Russland i 2010, som blant annet innebærer at landene skal redusere kjernefysisk bevæpning av tunge bombefly.

Samtaler mellom Moskva og Washington om å fornye nedrustningsavtalen Ny Start skulle egentlig finne sted i november i fjor, men ble avlyst i siste øyeblikk.

Brukte ordet «krig»

For første gang brukte Putin ordet «krig» på denne måten om invasjonen. Russiske myndigheter har siden krigen brøt ut, konsekvent omtalt invasjonen av Ukraina for en «militær spesialoperasjon».

Han bruker imidlertid ikke ordet «krig» om det Russland gjør i Ukraina, men om det han påstår Vesten gjør mot Russland.

– Dette er bildet de begynte å male på før invasjonen: De forsvarer «den militære spesialoperasjonen» med at Russland er i en slags krigstilstand med Vesten, der det er Vesten som presser Russland, sier oberstløytnant Palle Ydstebø til VGTV.

Oberstløytnant ved Krigsskolen Palle Ydstebø

– Det er interessant at Putin anklager Vesten for krig, og dermed slipper å kalle sin egen «spesialoperasjon» for en krig.

– Vårt lands eksistens står på spill

I talen sier Putin også at de bestemmer oppgavene for den militære spesialoperasjonen «steg for steg».

– Vårt lands eksistens står på spill. Jo mer Vesten involverer seg i krigen, desto mer våpenmakt må vi bruke, sier han.

– Hvis USA gjennomfører atomtester, vil vi gjøre det samme.

Ydstebø forklarer at atomvåpen kun er egnet til avskrekking, for dersom russerne bruker slike, så vil krigen raskt komme helt ut av kontroll.

– Russland har hele tiden raslet med atomsabelen, for å skremme Vesten. Men vi har mindre av dette i det siste. Kina har fungert modererende på akkurat det feltet, sier Ydstebø.

Takker folket

I talen takket Putin det russiske folk for deres utholdenhet, og soldatene for å ha «sloss for fremtiden».

– Vi forstår alle hvor vanskelig det er for slektningene til de falne soldatene. Det er vår plikt å støtte familiene som har mistet sine kjære.

I tillegg påstod han at den russiske økonomien har vært mye sterkere enn Vesten trodde, og at arbeidsmarkedet går godt.

– Vesten kjemper en økonomisk kamp mot oss. De kommer ikke til å lykkes, hevder han.

Han lovet også at det skal holdes et «rettferdig» presidentvalg i Russland neste år.

– Presidentvalget i 2024 vil bli avholdt i strengt samsvar med loven og i samsvar med alle demokratiske konstitusjonelle prosedyrer, sier Putin til folkevalgte i Moskva tirsdag.

Publisert: