Aldri før har fiskerne tjent så mye penger på så lite fisk
Fiskerne får rekordhøye priser i år, inntektene er høyere i januar enn samme måned i fjor – da det ble satt prisrekord.
En 40 meter lang grønn fiskebåt legger til kai og losser grå pakker med fisk ved frysehotellet Tromsøterminalen nord på Tromsøya.
Skipper Svein Ove Dybvig på «Koralhav» tar turen nedpå kaia for å følge lossingen, og gliser fornøyd av de rekordhøye prisene fiskerne får i vinter.
– Prisene må være såpass, sier Dybvig, og smiler bredt.
Mange var spente på om de rekordhøye prisene fiskerne fikk i fjor ville fortsette i år. Svaret er ja.
– Det er heftig økning i priser og høy omsetning, sier båtens reder Ronny Nogva i rederiet Koralhav AS på telefon fra Bratvåg.
Han har drevet fiske i 30 år, men aldri før opplevd like høy inntekt som i januar i år.
– Vi har aldri opplevd bedre januar enn i år. Prisene var høye i fjor og har gått opp i år, sier Nogva.
117 personer i sjømatbransjen hadde formue over 100 millioner
Mindre fisk, men høyere verdi
Ved utgangen av januar hadde fiskerne fra Møre og nordover landet fisk for 1,51 milliarder kroner, 10 prosent mer enn januar i fjor, viser tall fra Norges Råfisklag. Det skjer til tross for at fiskerne i januar leverte 11 prosent mindre fisk enn samme periode i fjor.
Torsk er den fisken som gir flest fiskere størstedelen av inntekten. I år er torskekvoten satt ned 20 prosent. Mange var spente på om økte priser ville veie opp for kraftig nedgang i fiskekvoter.
Men så langt tjener fiskerne enda mer enn rekordåret i fjor, til tross for at de har mindre fisk å levere. Fiskerne får sin lønn i «lott», der mannskapet vanligvis får 30 prosent av verdien på fangsten. Når fiskeprisene går opp, så går også lønnen til fiskerne opp.
– Ja, det er slik det fungerer. Så nå blir fisken dyrere i butikkene, sier Dybvig.
Han har fisket ute på Tromsøflaket og levert 180 tonn frossenfisk på fryseterminalen. Den største torsken er singelfryst, fryst en og en, og skal bli bacalao i Brasil, mens hysen blir fiskefilet i fish and chips i England.
En dag med lakselobbyen: – For det første vil jeg korrigere ordet lobby
Grense for prisøkning
Reder Nogva tror det er grenser for hvor høye fiskeprisene kan bli.
– Det er gode priser, det er ikke tvil om det. Prisene i år har gått opp, men ikke så mye som noen spådde. Husstandene i Europa har kraftig nedgang i kjøpekraft. Det kan bli en utfordring med høye priser, sier Nogva.
Også fiskebåtrederne opplever høyere kostnader. Prisen på diesel er nesten doblet på det siste året. «Koralhav» er ute 35 døgn på et tokt, og hvert tok koster nå en million kroner mer å gjennomføre enn det gjorde for et år siden, forteller Nogva.
– Økningen i fiskepris er høyere enn økningen i kostnader, så det er gode priser. Men vi må ha disse prisene. Fiskeflåten tåler ikke stor nedgang i fiskeprisene, sier han.
Ny rekordmåned
Også eksportverdien satte nye rekorder i januar. Verdien av eksporten av torskefisk var på 1,75 milliarder kroner, mens eksportverdien på all villfisk endte på 3,4 milliarder kroner. Begge tall er de høyeste som noensinne er målt for januar, ifølge Norges sjømatråd.
– Det er gode priser. Det ser bra ut, sier konsernsjef Tommy Torvanger i Nergård, landets nest største fiskeriselskap innen villfisk, med en omsetning på 4,3 milliarder kroner i 2021.
– Har du opplevd bedre januar enn i år?
– Det tviler jeg på. Torsken er veldig godt betalt. Skreien er etterspurt, sier Torvanger, som har drevet med fiskeri «hele livet».
«Vi er opptatt av å tjene penger»
Totalt eksporterte norske selskaper torsk, laks og annen sjømat for 12,7 milliarder kroner i januar, opp 2,5 milliarder fra rekordåret i fjor. Og den nye rekorden settes samtidig som volumet er ned mer enn 10 prosent.
– Vi er opptatt av å tjene penger. Vi prøver hele tiden å få det til. Men vi er fryktelig bekymret for kostnadsøkningene, på absolutt alt. Det har vært en ekstrem kostnadsøkning, og i tillegg går renten opp, sier Torvanger.
Han forteller at konsernets trålere har store utgifter til diesel på hver tur, og at kostnadene til diesel er økt med 80 prosent siden januar i fjor.
– Vinnerne er mannskapet på fiskefartøyene, som får økte inntekter. 30 prosent av lotten går til mannskapet. Det er ganske heftig, sier Torvanger.
En av trålerne til Nergård, J. Bergvoll, losser ved siden av fiskebåten Koralhav, der Dybvig er ferdig med å følge lossingen.
– Vi må ha disse prisene. Lønnen går opp på land, så da må lønnen gå opp på sjøen, sier skipper Dybvig.