— Spanairs styre har i dag beslutte å levere konkursbegjæring, het det i en pressemelding fra SAS fredag kveld.

— Dette er et resultat av en ekstremt tøff situasjon i det spanske flymarkedet, sier investorkontakt Sture Stølen i SAS til NTB.

Han viser til en kombinasjon av en vanskelig økonomi i Spania og hard konkurranse med lavprisselskaper som Ryanair.

— Dette har de ikke klart å håndtere, sier Stølen.

Spanair ble dannet i 1986 og har hatt 15 prosent av det spanske markedet. På det meste hadde Spanair 25– 30 prosent. Eierskapet i det spanske selskapet har kostet SAS svært dyrt, og i 2009 solgte SAS ned sin majoritetspost til 10,9 prosent.

Tap

SAS kommer til å gjennomføre ulike former for nedskrivninger som påvirker konsernets resultat negativt med i underkant av 1,5 milliarder kroner. Verdien på aksjeposten var i forkant av fredagens konkursbegjæring skrevet ned til 0, men SAS må dekke inn gamle lån.

— Vi har sittet igjen med gamle lån som er blitt videreført i forbindelse med salget. Kontantstrømeffekten er begrenset til 200– 300 millioner kroner. Det er det vi taper. Det må ses i sammenheng med vår finansiell beredskap som er på 10,6 milliarder svenske kroner, sier Stølen.

— Som alle andre vil vi være med i den prosessen som følger konkursen, for å få dekket mest mulig av våre kostnader.

Spanairs hjemmeside var fredag nede.

Norske passasjerer

Spanair har ingen direkte ruteavganger fra Gardermoen, men flyr norske charterturister for selskapene Ving og Star Tour, skriver NRK. SAS sier selskapet så langt det kan vil hjelpe reisende som rammes av Spanairs innstilte avganger.

Ving, Apollo og Star Tour skulle etter planen fløyet til sammen rundt 400 turister med et Spanair-fly fra Gran Canaria til Tromsø lørdag.

— Flyet skulle etter planen ta med seg 69 passasjerer fra Tromsø og returnere til Gran Canaria. Vi har alltid beredskap på plass og ser nå på alternativer dersom situasjonen skulle tilsi det. Men vi har ingen løsning foreløpig, sier salgsdirektør Zachrisson i Ving til NRK.no.

Passasjerene blir oppfordret til å møte som normalt inntil en eventuell annen beskjed foreligger.

— Vi kommer til å ta kontakt med alle berørte passasjerer og holde dem oppdatert på situasjonen, sier pressekontakt Helen Begy i Apollo til kanalen.