Ving-sjefen vil ha nye tiltak etter ferske reiseråd: – Krevende å være i stillstand

Ving-sjefen var forberedt på at det ikke ble utenlandsreiser for nordmenn ennå. Han håper bransjen kan få mer hjelp av regjeringen.

Her er sjefen i Ving Norge, Christian Grønli.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Jeg var tidlig ute med å tro at det ikke ble noe reising utenlands på denne siden av sommeren, så vi har vært forberedt på dette, sier Ving Norge-sjef Christian Fredrik Grønli.

Han har også fulgt med på fremleggelsen av nye reiseråd fra regjeringen. Selv om det ikke åpnes for utenlandsreiser før etter 20. august, er han glad for at de nå har en tydelig dato å forholde seg til.

Les også

Kriselån til pakkereiseselskapene slaktes av næringen

Permitteringer

Selskapet har allerede helt eller delvis permittert de fleste av sine nesten 80 ansatte, og kutter ellers også kostnader der de kan.

– Det er krevende å være i stillstand. Jeg håper regjeringen kommer med ytterligere hjelpetiltak til bransjen, som trenger det, sier Grønli.

Tidligere denne uken fortalte selskapet som eier Ving Norge, Nordic Leisure Travel Group, at de skal kutte mellom 20 og 30 prosent av kostnadene i hele konsernet.

– Vi har vært i bransjen i 60 år, og har tenkt å være på plass for våre kunder også når flygingene kan gjenopptas, sier Grønli.

Les også

Stordalens reisekonsern skal kutte opptil 30 prosent av alle kostnader

Ving har hatt åpent billettsalg for sommeren, frem til avklaringen nå kom.

– Antall bestillinger har vært veldig begrenset. Det er tydelig at de fleste har mer tro på at det åpnes mot senhøsten og vinteren, sier Ving Norge-sjefen.

Budsjettskuffelse

Det norske reiseselskapet var blant selskapene som denne uken hadde forhåpninger om at de kunne få hjelpetiltak fra regjeringen da revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem.

Grønli sa like etter fremleggelsen at det var dette de fryktet.

Forslaget fra regjeringen er at pakkereiseselskapene kan ta opp lån for å betale tilbake penger til kunder som har fått kansellert reisene sine.

Lånene vil ha seks års løpetid, og rente på 1,79 prosent.

Samtidig gjelder den nye ordningen ikke reiser eller hotellovernattinger som er bestilt direkte med tilbyder. Heller ikke pakkereisearrangører som har vært i økonomiske vanskeligheter per 31. desember 2019, kvalifiserer for lånegarantien.

Apollo: Fortsatt noe uklart om dato

Også hos reisearrangøren Apollo går det mot en sommer utenom det vanlige. PR-ansvarlig Beatriz Rivera opplyser at Apollo har permittert 50 prosent av sine ansatte ut sommeren.

– Vi skulle ønske at dagens situasjon var annerledes, men sånn er det. Vi forholder oss til UD, sier hun.

Men at UD nå fraråder utenlandsreiser frem til 20. august, gjør det likevel ikke krystallklart hvordan reisearrangørene skal forholde seg, erfarte blant andre Apollo i dag.

Reiserådene vil nemlig revurderes 15. juni og 20. juli, for henholdsvis nordiske og nærliggende europeiske land.

– Det er derfor for øyeblikket noe uklart hvordan det nye reiserådet skal tolkes i og med at flere ulike datoer ble nevnt, og vi må rett og slett få klarhet i dette før vi kan gi endelig informasjon om hva som gjelder for våre reiser. Men vi forsikrer om at alle våre kunder som blir berørt vil bli kontaktet av oss i løpet av de første dagene i neste uke, sier Rivera.

Apollo tallfester heller ikke hvor mange reiser som blir kansellert, men Rivera sier de hadde rekordsalg inn mot sommeren, før coronakrisen inntraff. Da stoppet alt opp.

– Man har jo mistet all inntekt fra mars, så det er klart dette er tøft for hele bransjen. Vi har sterke eiere i ryggen, og vi skal stå gjennom det.

– Men det er en påkjenning.

Publisert