Under åpningen av et toppmøte av spansk— og portugisisktalende nasjoner i den spanske byen Cádiz fredag understreket Spanias kong Juan Carlos at Spania og Portugal må styrke samarbeidet og søke investeringer fra Latin-Amerika.

Mens Spania og Portugal har sunket ned i dyp krise med massiv arbeidsløshet, er det god vekst i de fleste av de tidligere koloniene med en gjennomsnittlig vekst på 3,2 prosent og arbeidsløshet på rundt 6 prosent.

Spania og Portugal på sin side krymper i år med henholdsvis 1,5 og 3 prosent, og arbeidsløsheten i Spania er på 25 prosent.

Kongen ber

— Vi snur oss og ser til deres, sa Juan Carlos til de 15 topplederne som var savnet på et toppmøte der fokus blir på den globale krisen.

— Mer Latin-Amerika i Spania og Portugal er en oppskrift for å møte dagens utfordringer, sa den spanske statsministeren Mariano Rajoy.

Selv om Juan Carlos er vert, betraktes Brasils president Dilma Rousseff som den viktigste personen på møtet. Spania har gjort det klart at Brasil er viktig for å komme seg på fote igjen.

Spania er allerede den nest største investoren i Brasil, og Rajoy håper spanske firmaer kan få en andel av de store infrastrukturprosjektene i Brasil foran OL og fotball-VM, som havner, motorveier og flyplasser.

Spanske firmaer som Telefónica og Banco Santander får nå en stor del av sine inntekter fra Latin-Amerika.

Søker investeringer

Samtidig håper de europeiske landene på latinamerikanske investeringer. Portugal håper på latinamerikansk kapital når privatiseringene som innstrammingspakkene omfatter, settes ut i livet.

Colombianske, brasilianske og argentinske firmaer er med i konkurransen når de portugisiske flyplassene skal privatiseres, og den colombiansk-brasilianske industrimagnaten Germán Efromovich prøver å kjøpe flyselskapet TAP.

En annen del av utviklingen er at mange arbeidsløse spanjoler og portugisere den siste tiden har utvandret til Latin-Amerika og tidligere portugisiske kolonier i Afrika på jakt etter arbeid.

Det er ikke lenge siden strømmen av arbeidssøkende immigranter gikk den andre veien, særlig fra land som Ecuador, Colombia og Venezuela til Spania. (©NTB)