— Det blir en helomvending. Vi er et typisk bypar som har alle vennene våre her i Oslo, og som er vant til å gå på cafeer og ha alt i nærheten, sier Caroline Schøyen (25).

— Samtidig er vi nå i en fase hvor vi lurer på hva vi skal gjøre videre. St.hansaften gifter vi oss, og vi vil se etter noe større etterhvert, og er da forberedt på å måtte ut av Oslo hvor prisene er for høye, sier samboer Michael Bang Helgerud (24).

Bytter ut 69 kvm med 165 kvm

1. juni bytter de ut en 69 kvadratmeter stor treromsleilighet på Disen i Oslo med en 165 kvadratmeter stor enebolig på Bjertnestunet i Nes kommune i Akershus, med Glomma som nærmeste nabo, langt fra cafeer og byliv.

Det var i februar i år at Tun Eiendom i samarbeid med den svenske modulhusbyggeren Älvsbyhus etterlyste unge Oslo-beboere som kunne tenke seg å bytte ut bylivet med en gratis enebolig på landet - i ett år.

Stuntet skulle få folk til å få øynene opp for bomulighetene utenfor Oslo.Valget falt på Caroline og Michael, som nå tar med seg mopsen Apollo til eneboligtilværelse i ett år.

— Det deiligste blir kanskje å komme hjem til over ett mål med hage, i forhold til 10 kvadratmeter veranda som vi har nå. Og vi er vant til konstant summing fra Trondheimsveien rett ved siden av, sier Michael.

Spørsmål om å tørre det

Begge er født og oppvokst i Oslo, og har boerfaring fra kollektiv og en bitteliten ettroms sammen før de fikk kjøpt en treroms leilighet.

Da tilbudet om gratis enebolig i Nes kommune dukket opp, søkte de først litt for moro skyld, men de kjenner området godt da Caroline har familie der, og visste at det var et sted de ville trives.

— Vi har vært der på ferier og besøk, og kjenner området, så spørsmålet var bare om å tørre det, sier Caroline.

Stedet ligger 45 minutter med bil fra Oslo, 20 minutter fra Jessheim og 10 minutter fra Årnes.

Vil overbevise vennegjengen

— Det vi vil prøve ut er hvor stor forskjell det egentlig er å bo der. Målet er å overbevise både oss selv og vennekretsen, sier Michael.

Nå får de to bad, fire soverom og to stuer, med andre ord nok av plass til overnattingsgjester fra venneflokken.

Den største utfordringen blir reisevei og pendling til og fra jobb som begge har i Oslo. Hun som sykepleier, og han som selger/rådgiver.

— Vi får ikke vært spontane på samme måte som vi er nå, sier Caroline.

Sparer 15.000 kroner i måneden

Hun er født og oppvokst i hus, og vil gjerne gjøre det samme som voksen, men har innsett at det kanskje ikke lar seg gjøre i Oslo.

— Jeg tror vi vil klare å nyte dagene mer. Våkne opp en lørdag etter en lang jobbuke og sette seg på trappa og ha det helt rolig, det blir kjempedeilig, sier de to.

Imens leier de ut treromsleiligheten sin i Oslo, og sparer 15.000 kroner i måneden i boutgifter.

I det ene året de får bo gratis i huset, betaler de kun strøm. Og etter endt prøveperiode, kan de velge å kjøpe huset som nå har en verdi på i underkant av tre millioner kroner.

Året i eneboligen skal dokumenteres på blogg, og de understreker at de ikke kun skal sile ut det positive, men fortelle om livet på landet på godt og vondt.

Nysgjerrig på hvordan de får det? Følg dem på bloggen Bjertnestunet.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook.