For første gang på 15 år selger amerikanske Apple og sørkoreanske Samsung flere såkalte smarttelefoner enn Nokia.

Nokia har dominert det globale markedet for slike mobiltelefoner helt siden det finske selskapet lanserte sin Communicator-modell i 1996.

Kraftig vekst

Det amerikanske markedsanalyseselskapet Strategy Analytics anslår at salget av smarttelefoner økte med 76 prosent på verdensbasis fra andre kvartal i fjor til andre kvartal i år.

Et annet amerikansk analysefirma, ABI Research, har anslått av veksten var på 62 prosent.

Apple satt ny salgsrekord med sin smarttelefon iPhone i andre kvartal, viser beregninger.

Apple solgte 20,3 millioner smarttelefoner i andre kvartal, etterfulgt av Samsung med 19 millioner og Nokia med 16,7 millioner, ifølge beregningene til Strategy Analytics.

Veksten avtar

Veksten i det globale salget av alle slags mobiltelefoner var lavere i andre kvartal enn i første kvartal, viser tall som det amerikanske analyseselskapet IDC publiserte fredag.

Totalt ble det solgt 365,4 millioner mobiltelefoner, en økning på 11,3 prosent fra første kvartal i fjor.

Det er en klar nedgang fra første kvartal da veksten i mobilsalget på årsbasis var på 16,8 prosent. Nedgangen var større enn analytikerne hadde ventet.

Fortsatt størst

I denne statistikken er Nokia fortsatt verdens største produsent og selger av mobiltelefoner, men salget lå 20 prosent lavere enn for ett år siden. Forklaringen er den eksplosive veksten i salget av smarttelefoner.