Det viser en studie av sammenhengen mellom selvopplevd og reell overvekt fra tenåringsalder til voksen— livet.

Hva ser du egentlig når du ser deg selv i speilet? Er du en ung kvinne, er det en betydelig sannsynlighet for at du føler deg tykkere enn du egentlig er.

Da forskere ved NTNU spurte 1196 normalvektige tenåringer, var det 22 prosent av jentene som oppga at de følte seg litt tykke. Andelen var lavere hos guttene, hvor 9 prosent svarte det samme.

Høyere risiko

Alle tenåringene var altså normalvektige ut ifra forholdet mellom høyde og vekt (body mass index, BMI).

Dette var tilbake i perioden 1995 til 1997. Nå ville forskerne finne ut hvordan det er gått med dem, og oppsøkte derfor de samme personene igjen.

Og da fant de at av dem som i ungdomstiden følte seg litt tykke, men ikke var det, så var langt flere blitt overvektige enn i den andre gruppen.

For kvinner som selv oppga at de følte seg litt fete, var det 78 prosent som nå faktisk var overvektige. Blant kvinner som ikke tidligere hadde oppgitt at de følte seg litt fete, var 50 prosent nå overvektige.

Blant menn var det et tilsvarende resultat. 55 prosent av dem som oppga at de var litt fete ved den første undersøkelsen, var faktisk blitt overvektige. 29 prosent av dem som ikke selv opplevde seg som litt fete tidligere, var blitt overvektige.

Årsakene

Men hvorfor er det slik?

- Ungdommer som opplever at de er overvektige, er ikke fornøyd med kroppen sin. Da kutter de kanskje ut å spise frokost, og vi vet at ungdom som ikke spiser frokost har mye større risiko for å bli overvektig i voksen alder. Andre setter seg på diett, og det er ikke lurt i det hele tatt i den alderen. Ofte er det også en veldig streng diett som de ikke kan holde over lengre tid, forklarer forsker Koenraad Cuypers ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Studien er nå publisert i Journal of Obesity.

Slanker seg fete

Førsteamanuensis i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, Ingela Lundin Kvalem, sier hun kjenner seg igjen i forskningen fra Trondheim.

- Ja, vi har også funnet tilsvarende sammenheng. I vårt samfunn er det negativt å være overvektig. Idealet er å være veldig tynn, og derfor føler mange normalvektige seg litt fete. Når idealene er nesten umulig å oppnå, så er det mange som er unødvendig misfornøyde med sin egen kropp, sier Kvalem.

Den følelsen gjør at mange begynner å slanke seg, og det er en risikofaktor i seg selv, forklarer hun.

- Man slanker seg og så går man ned i vekt. Noen få klarer å holde seg nede, men de fleste går opp i vekt igjen, og da ofte til en høyere vekt enn man opprinnelig hadde, forklarer Kvalem.

Maria Syvertsen (29) tror at mange tenåringsjenter ikke vet hvilke konsekvenser ekstreme dietter har på kroppen. Selv sverger hun til trening og sunt kosthold.

- De fleste jenter har opplevd slankepress i tenårene

Det er tidlig kveld en høstdag i oktober. Folk trekker innendørs. På treningssenteret Elixia Ringnes Park løftes og svettes det til den jevne duren av sko som treffer tredemøller. Blant menn som løfter tungt, står Marie Syvertsen (29). Vi forteller henne at for tenåringer som føler seg litt tykke, går det ofte troll i ord.

- Det er ikke overraskende. De fleste jenter har opplevd at det er mye kroppsfiksering og slankepress i tenårene. Jeg var heldig og var i et treningsmiljø der det var mer fokus på helse enn på kropp, sier hun.

Syvertsen tror at mange tenåringer starter på dietter uten at de helt vet hva det gjør med kroppen.

- Ekstreme dietter kan få uante konsekvenser, i hvert fall for en så ung kropp. Men det er kanskje ikke så rart at de hiver seg på de ulike bølgene, det er så utrolig mye forskjellig informasjon om kosthold der ute.

- Og hva mener du er nøkkelen til en sunn livsstil?

- For meg er det å være sunn å trene og spise det kroppen trenger.

Maria Garred (26) tøyer ut i etasjen over Syvertsen. Hun er heller ikke overrasket over funnene i rapporten fra NTNU.

- Hvorfor tror du tenåringsjenter føler seg litt tykke, selv om de er normalvektige?

- Det er sammensatt, men jeg tror mediene og bladindustrien må bære sin del av ansvaret. I tillegg er det mye kroppsfiksering i samfunnet Mange driver med sport, og vi ser opp til idrettsutøvere, sier Garred.

- Frykt for fedme kan gi et anstrengt forhold til mat

- Mange som føler seg for fete utvikler et usunt forhold til mat.

Det sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder av nettstedet bramat.no.

Hun mener i likhet med NTNU-forsker Koenraad Cuypers at manglende frokost kan være en av årsakene bak funnene i studien.

Spiser mer

Borchsenius forklarer at de som gjør en vane av å droppe frokost, og kanskje også lunsj, har lett for å spise mye og usunn mat senere på dagen.

- De som føler seg overvektige, vil ha et mindre avslappet forhold til mat enn andre. Da kan man tenke seg at disse prøver å unngå mat, men at de naturlig nok sprekker. Det kan føre til at de spiser ekstra mye, fordi «når de har begynt, kan de like gjerne fortsette», forklarer hun.

Et anstrengt forhold til mat og kropp er også grunnen til at unge ikke bør gå på strenge dietter, mener ernæringsfysiologen.

- En streng diett vil dessuten ikke lære de unge hva som skal til for å holde seg aktiv og normalvektig.

Mat som trøst

Borchsenius tror også at noen kan trøste seg med «sin verste fiende.»

- De som føler seg overvektige har det ofte i utgangspunktet ikke så bra med seg selv. Mange bruker mat som trøst, eller når de er sinte, såret eller lei seg. Da kan det fort bli feil mat og for mye kalorier, sier hun.

Bevegelse viktig

For å holde seg normalvektig også som voksen, bør man lære seg sunne matvaner allerede som ung.

- Unge mennesker bør spise ofte nok, begrense inntaket av søte drikker og mat som inneholder mye kalorier, og ha et ellers sunt kosthold. Og nesten enda viktigere: de bør bevege seg mye mer enn mange gjør i dag.