OPPSUMMERING:

 • Statsbudsjettet for 2013 skulle legges frem klokken 14.00.Det er utsatt til klokken 17.00. Innstramming i tidligpensjon er nevnt som et punkt.
 • Regionen Castilla-La Mancha sørøst for Madrid må be om 800 millioner euro i krisehjelp .
 • Europeiske børser stiger og euroen styrker seg mot dollar. Dette signaliserer dermed at finansmarkedet tror budsjettet vil være stramt .
 • Det har de siste dagene vært harde sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i Madrid. Demonstrantene godtar ikke flere kutt i lønninger og velferd.
 • Innskudd på spanske bankkontoer falt med 1 prosent i løpet av august, og er like lavt som i april 2008. Kapitalflukten går blant annet til Norge.
 • Spania har en arbeidsledighet på 25,1 prosent (pr. juli 2012), mot 8,6 prosent i desember 2007. Boligprisene har falt omtrent 30 prosent på samme tid.
 • I Hellas forhandler regjeringspartiene om ytterligere kutt i budsjettet , med oppsigelse av 15.000 ansatte som et tiltak. Det møtes av opptøyer i gatene.

18.05: Aftenposten.no avslutter nå dagens livedekning av eurokrisen. Vi er tilbake med en oppdatert sak fredag morgen. Takk for følget.

18.04: Investeringer i infrastruktur som tog, fly og bilveier skal reduseres frem til 2014 og deretter vil det ligge på et lavere nivå så lenge som til 2024. Regjeringen åpner også for ytterligere reduksjoner i budsjettposten infrastruktur i perioden.

17.53: — Budsjettet skal feie til side all tvil om hvorvidt Spanias statsgjeld er bærekraftig, sier finansminister Cristobal Montoro, ifølge El Pais. Han sier også at de har tatt hensyn til alle krav fra EU i budsjettet.

17.50: Spania innfører også skattereformer for å få folk til å kjøpe nye biler, melder El Pais.

17:49: Madrid-børsen er ned og nå 0,10 prosent i minus. De andre europeiske børsene holder seg i pluss.

17.48: Innfører skatt på 20 prosent på alle lotterigevinster over 2500 euro. Dette skal skaffe 824 millioner euro.

17.47: Den britiske avisen The Guardian skriver at visestatsminister Santamaría bekrefter at de i morgen, fredag, vil få resultatene av stresstestene av spanske banker. Videre vurdering om hvorvidt landet skal be om krisehjelp fra EU vil komme etter dette. Aftenposten.no vil fredag dekke resultatene av stresstestene av spanske banker.

17.44: Regjeringen satser på mer penger fra inntektsskatt neste år, men mindre fra bedriftsskatt.

17.41: Den spanske regjeringen regner med at arbeidsledigheten (rundt 24,6 prosent) nå har nådd toppen , og at den vil falle til 24,3 prosent neste år.

17.38: Den spanske regjeringen tar 3 milliarder euro fra landets pensjonsfond for å dekke umiddelbare likviditetsmangler .

17.36: Den spanske regjeringen regner med økonomisk tilbakegang (negativ BNP-vekst) på 1,5 prosent i år og 0,5 prosent neste år. Men den regner med vekst igjen fra og med 2014.

17.35: Renten på tiårig statsgjeld i Spania faller etter at budsjettfremleggelsen startet og er nå under seks prosent. 5,95 prosent er nivået den ligger på i halv seks-tiden torsdag ettermiddag. Den siste tiden har renten vaket rundt seks prosent-nivået.

17.30: Euroen faller litt mot dollar etter å ha styrket seg tidligere i dag. I skrivende stund omsettes den for 1,2843 dollar pr. euro.

17.27: Pensjoner, studiestipender og renteutgifter er de eneste utgiftspostene på statsbudsjettet som vil øke neste år, ifølge visestatsministeren.

17.24: Børsene i Europa reagerte straks etter pressekonferansens start med å stige, men korrigerer seg raskt litt ned igjen. Madrid-børsen klatrer til en oppgang på rundt 0,2 prosent etter å ha falt før i dag. Frankfurt-børsen stiger også etter å ha vaket rundt null rett før pressekonferansens start. Det samme gjør Paris-børsen som er opp rundt 0,7 prosent. I USA er det generell børsoppgang.

17.20: - Dette er et budsjett laget i krisetider for å komme seg ut av krisen, uttaler visestatsministeren. Regjeringen vil lage 43 nye lover for å reformere økonomien. En del av dette er liberalisering av telekomsektoren og energisektoren.

17.15: 58 prosent av innsparingene i budsjettet er utgiftskutt, resten er økte inntekter.

17.10: - Budsjettet vil fokusere på å kutte utgifter fremfor å øke inntektene, sier visestatsministeren. Spanjolene vil dermed unngå å «kutte seg til vekst», som kan være svært vanskelig all den tid utgifter bidrar til å skape vekst.

17.02: Statsminister Rajoy vil selv ikke delta på pressekonferansen. Han sender visestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría, finansminister Cristóbal Montoro og økonomiminister Luis de Guindos. Pressekonferanse sendes direkte fra statsministerboligen (på spansk).

16.37: El Pais melder at rentekostnadene på spansk statsgjelden vil bli mer enn fire ganger så høy neste år som i år, og dermed ende på 38 milliarder euro. Dermed vil Spania neste år bruke mer på å betale gjeld enn til å lønne offentlig ansatte .

16.34: Hovedindeksen ved Oslo Børs var ved stengetid torsdag opp 0,37 prosent og endte på 447,32 poeng. Stockholm-børsen er ned 0,26 prosent og København-børsen endte uendret.

16.20: Italias teknokratiske (utnevnt byråkrat, ikke folkevalgt) statsminister Mario Monti har uttalt at han gjerne sitter en periode til, hvis situasjonen krever det.

16.07: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities kommenterer bakgrunnen for den krevende oppgave Spanias regjering står overfor når de nå må kutte i budsjettet. - Budsjettbalansen i Spania er svakere enn det som er lagt til grunn. Det er vanskelig å dra skatteinntekter fra en økonomi i tilbakegang. De klarer ikke å nå budsjettmålene for inneværende år, sier Andreassen. I regionen Catalonia har trykket for å løsrive seg fra resten av landet økt i det siste. - Å få det på toppen av det hele vil være helt forferdelig, sier Andreassen.

15.52: La Moncloa, som er den offisielle statsministerboligen i Spania, melder nå på sine nettsider at en pressekonferanse i etterkant av møtet med statsrådene skal begynne først klokken 17.00, lokal tid (som også er norsk tid).

15.30: De amerikanske aksjemarkedene åpner opp:

 • Dow Jones-indeksen er opp omtrent 0,4 prosent til 13.474 poeng.
 • Nasdaq-indeksen stiger omtrent 0,3 prosent til 3102 poeng.
 • S&P 500-indeksen er opp 0,42 prosent til 1439 poeng i åpningsminuttene. 14.55: Veksten i bruttonasjonalproduktet i USA i andre kvartal bremset noe opp sammenlignet med årets tre første måneder, til 1,3 prosent mot 2 prosent i første kvartal, melder Bloomberg. Årsaken er blant annet at husholdningenes forbruk og veksten i varelagre i landbruket bremser opp.

14.47: Tall fra USA viser at antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt mer enn analytikerne hadde ventet forrige uke , ned til 359.000, skriver økonominettstedet Bloomberg. Dermed lå antall nye ledighetssøkende forrige uke på det laveste nivået på to måneder.

14.25: Nettsiden som trolig vil overføre video av Rajoys budsjettpresentasjon, sender foreløpig bare klassisk musikk.

14.12: Mens vi venter på at Rajoy skal presentere budsjettet, kan vi liste opp noen lekkasjer:

 • Offentlig ansatte får sine lønninger fryst for tredje år på rad.
 • Reduserte muligheter for å førtidspensjonere seg.
 • Ny avgift på utslipp av klimagasser.
 • Ny avgift på verdipapirhandel 14.00: Reuters melder at presentasjonen av statsbudsjettet vil starte «tidligst klokken 14», ettersom politikerne fortsatt sitter i møte. Det kan tyde på en forsinkelse.

13.54: Markedene avventer nyheter fra Spania og børsene klatrer noe i mellomtiden:

 • IBEX35-indeksen i Madrid er opp 0,35 prosent.
 • Oslo Børs ' hovedindeks er fortsatti pluss, og er nå opp 0,49 prosent.
 • Stockholm -børsen falt 0,4 prosent før i dag, delvis på grunn av svake tall fra kleskjeden Hennes & Mauritz . Nå har det snudd og børsen er opp 0,22 prosent .
 • Børsen i Frankfurt er opp 0,53 prosent og børsen i Paris er opp 0,81 prosent.
 • FTSE100-indeksen i London stiger 0,28 prosent.

13.41: Et bilde av statsminister Rajoy som røyker sigar i New York skal vekke harme i Spania, ifølge Reuters. Den spanske utgaven av Huffington Post har brukt bildet, som ble tatt da Rajoy var i den amerikanske metropolen i forbindelse med toppmøte i FN.

13.04: Nok en region i Spania må be om krisehjelp. Denne gangen er det Castilla-La Mancha som trenger 800 millioner euro, melder El Pais. Dette er den femte regionen som trenger hjelp, etter Catalonia, Andalucia, Valencia og Murcia. Pengene kommer fra krisefondet den spanske regjeringen har laget for regionene. Spanias finansminister sa ved 11-tiden torsdag formiddag til El Pais at dette ikke måtte omtales som en «redning», men som «en mekanisme for likviditetshjelp». Dermed har regionene bedt om 14,5 av de 18 milliarder euroene i krisefondet.

12.30 : I Hellas har regjeringspartiene blitt enige om nye kutt i budsjettet , melder den greske avisen Kathimerini. Forslagene skal legges frem for den såkalte «troikaen» (EU, Det internasjonale pengefondet og Den europeiske sentralbanken) på mandag , opplyser finansminister Yannis Stournaras. Troikaens godkjennelse er nødvendig for at Hellas skal få utbetalt mer penger fra krisepakken, og dermed være i stand til å betale sine forpliktelser.

12.03 : Italia har i dag auksjonert ut statsgjeld med lang horisont til laveste rente siden mars , melder Telegraph. Landet fikk inn nesten tre milliarder euro i tiårige statsobligasjoner til gjennomsnittlig rente på 5,24 prosent, mot 5,82 prosent for samme type i august. Det meldte seg 1,33 ganger så mange kjøpere som nødvendig, som er litt færre enn tidligere, skriver den britiske avisen.

For øyeblikket består Italia «spansk smitte»-testen , kommenterer analytiker Nicholas Spiro ved Sprio Sovereign Strategy, ifølge Telegraph.

11.28: Mens Spanias regjering nøler med å be EU om krisehjelp, forlater folk og kapital landet.

— Smarte folk drar fra Spania, og de som blir igjen, har ingen muligheter. Nesten alle bekjente som fortsatt bor i Alicante, står uten jobb, sier Barbara Belmonté (29) til Aftenposten. Les mer om hennes historie:

11.15: Hellas' statsminister Antonis Samaras skal i dag møte regjeringspartnerne for å legge siste hånd på en ny sparepakke på 11,5 milliarder euro, melder den greske avisen Kathimerini. Kuttene består blant annet av økt pensjonsalder og oppsigelse av 15.000 offentlig ansatte. Grekerne protesterte i går mot de nye kuttforslagene som må til for at landet skal få en ny utbetaling fra krisepakken. Demonstranter samler seg på baksiden av parlamentet i Athen, og opprørspolitiet er på vei, meldes det på Twitter.

Demonstranter kastet onsdag brannbomber mot politiet i Athen.
AP Photo/Petros Giannakouris/NTB Scanpix

11.07: Tilliten til økonomien faller bratt i eurosonen i september (EU-kommisjonens månedlige «economic sentiment survey»), melder Reuters.Analytikerne hadde forventet en flat utvikling . 11.02: Børsoppgangen vender nedover:

 • IBEX35-indeksen i Madrid har vendt ned 0,77 prosent.
 • Oslo Børs' hovedindeks er fortsatt i pluss , men ikke mer enn 0,15 prosent.
 • Stockholm-børsen faller 0,4 prosent, delvis på grunn av svake tall fra kleskjeden Hennes & Mauritz.
 • Børsene i Frankfurt og Paris er opp 0,27 prosent, omtrent halvparten av åpningen.
 • FTSE100-indeksen i London stiger 0,17 prosent. 11:00: — Den spanske økonomien kan klare seg, men det går ikke å kutte underskuddet for raskt. Det er derfor Spania må ha hjelp. Jeg tror ikke Spania ber om krisehjelp i dag. De kan like gjerne vente noen dager, men det er ganske sikkert at det kommer. Det vil etter all sannsynlighet sende ned rentene på landets statsgjeld. Spania bør ta tyren ved hornene og be om hjelp, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities.
Onsdag møtte mange spanjoler opp i Madrids gater for å protestere mot de planlagte velferdskuttene. Det ser ikke ut til at politiet blir overflødig med det første.
AP Photo/Andres Kudacki/NTB Scanpix

10.42: Kulturlivet i Spania går enda hardere tider i møte, melder den spanske avisen El Pais. De kjente Prado— og Reina Sofia-museene og Det kongelige teatret i Madrid har fått redusert sine tilskudd med 65 prosent siden 2009. 590.000 offentlig ansatte vil få lønnsfrys for tredje år på rad, etter 5 prosent lønnskutt i 2010. Dette har samlet ført til tapt kjøpekraft på rundt 25 prosent , ifølge fagforeninger. 10.33: Antallet førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd i Tyskland økte for sjette måned på rad i september . Dette viser at svakere økonomisk vekst i Europas største økonomi fortsetter å gi utslag i arbeidsmarkedet, melder Wall Street Journal.

10.16: Spanjolene tømmer bankkontoene sine, om enn i sakte fart. Innskuddene er nå på samme nivå som i april 2008, ifølge CNBC. Den europeiske sentralbanken melder at fallet i august er på 1 prosent. Pengene går i høy grad til kontoer i Tyskland og Sveits , men også noe til Norge.

10.10: - Enkelte departementer kan få redusert budsjettet med inntil en tredjedel, har spanske medier meldt. Andre, konkrete forslag er ny skattemyndighet som skal sørge for at vedtatte skatter faktisk innbetales, begrensninger på tidligpensjon , nye avgifter på klimagassutslipp , skatt på aksjehandel og fjerning av en del skatteunntak , ifølge Reuters.

10.07: I morgen fredag er det ventet at resultatet av stresstester av spanske banker legges frem, melder BBC.

09.53: Greske myndigheter melder at de har innledet salget av den statlige andelen i spillselskapet OPAP, som har monopol på Lotto, Joker og en rekke andre spill i Hellas. OPAP er Hellas' mest innbringende offentlige selskap. Les mer:

09.44: Euroen styrker seg noe mot amerikanske dollar , og går nå for 1,2877 dollar pr euro. Det tyder på at markedet venter et stramt budsjett fra Rajoy, som vil glede finansmarkeder og EU, men trolig provosere mange spanjoler. Én euro koster 7,41 norske kroner.

09.36: Tiårsrenten på spansk statsgjeld har økt til over 6 prosent de siste dagene, og renten har fortsatt å stige det siste døgnet. Markedene venter på at Spania skal be om krisehjelp fra EU. I en analyse peker DNB på to avgjørende faktorer for om og når Spania ber om krisehjelp. Vilje fra internasjonale investorer til fortsatt å kjøpe spansk gjeld og spanjolenes evne til å gjennomføre og godta heftige kutt. DNB mener hverken viljen, eller evnen til å klare seg på egen hånd er tilstede og at det kun er et tidsspørsmål før Spania ber om hjelp.

09.13: Spania var tidligere Europas tredje største byggeplass. Nå står Angel Fernandez og ser på mens splitter nye gravemaskiner og annet utstyr selges med opptil 20 prosent rabatt. Les mer på Bloomberg.

09.01: Stigningen varierer noe:

 • Oslo Børs stiger 0,4 prosent fra start, til 447,45 poeng.
 • Paris -børsen stiger 0,78 prosent (CAC 40).
 • IBEX35-indeksen i Madrid er opp 0,35 prosent.
 • Xetra Dax-indeksen i Frankfurt er opp 0,6 prosent.
 • Stockholm -børsen vipper rundt 0.
 • København -børsen er opp 0,3 prosent. 09.00: Børsene i Europa åpner opp. Stoxx Europe 600-indeksen stiger 0,42 prosent fra start, viser CNBC.

08.55: DNB spår at Oslo Børs vil stige 0,7 prosent fra start i dag. Asiatiske børser steg også i natt.

Ledigheten i eurosonen har steget kraftig siden desember 2007:

Økning i ledighet des.07 jul.12
Italia 6,0 % 10,7 %
Spania 8,6 % 25,1 %
Hellas 8,2 % 23,1 %
Portugal 8,2 % 15,7 %
Irland 4,5 % 14,9 %
Tyskland 7,8 % 5,5 %
Nederland 2,9 % 5,3 %
Frankrike 7,8 % 10,3 %
Kypros 3,9 % 10,9 %
Kilde: Eurostat

Statsminister Mariano Rajoy skal legge fram ytterligere kutt. Hans forsøk på få ned et av eurosonens største offentlige underskudd er blitt undergravet av fallende skatteinntekter som et resultat av den negative økonomiske veksten i landet.

— Vi vet hva vi er nødt til å gjøre. Og siden vi vet det, kommer vi også til å gjennomføre det, sa Rajoy i en tale i New York onsdag.

- Vi vet også at dette medfører en rekke oppofrelser for den spanske befolkningen, sa han videre.

Truer med brudd

Spanias største økonomiske region, Catalonia, truer samtidig med et brudd med Spania. I gatene har det vært store demonstrasjoner fra frustrerte og sinte innbyggere.

**I et intervju til Wall Street Journal sier statsminister Rajoy blant annet at regjeringen vil begrense muligheten for tidligpensjonering for spanske borgere.

— Pensjonsalderen i Spania er fornuftig om den faktisk overholdet, sa han i intervjuet og viste med det til at den ordinære pensjonsalderen i landet er 65 år.**

I stedet går mange av når de er 60 år, skriver avisen.

Å stramme inn på mulightene for tidligpensjonering gjøres som et ledd i arbeidet med å redusere Spanias budsjettunderskudd og øke inntektene.

Frykter betingelser

Reformene skal overbevise nervøse investorer. I tillegg til begrensninger for førtidspensjonering vil de blant annet inneholde en nytt organ for skatteinnkreving og nye skatter på forurensende utslipp. Frys i lønninger til offentlig ansatte vil også bli forlenget, ifølge fagforeningskilder.

Den spanske regjeringen er under kraftig press om å be om kriselån fra EU, men Rajoy frykter betingelsene som kommer sammen med livlinen.

Skadd

Tusenvis av demonstranter krevde onsdag at Rajoy går av som statsminister under voldsomme protester i Madrid. Politi skjøt gummikuler og brukte køller mot demonstrantene som raser over planene om enda flere budsjettkutt.

Minst 15 personer ble pågrepet, og ni personer skadd under sammenstøtene, opplyser politiet. De om lag 6.000 demonstrantene krevde «reelt» demokrati og regjeringens avgang idet de marsjerte mot parlamentsbygningen, der lovgiverne var samlet til et plenumsmøte.

1500 politifolk

Rundt 1500 politimenn var utplassert i Madrid sentrum, og flere sto vakt rundt parlamentsbygningen Las cortes. Flere ulike aktivistgrupper sto bak arrangementet, og folk ble oppfordret til å delta i marsjen via sosiale medier. Demonstrantene var generelt yngre og noe mer uregjerlig enn i lignende protestmarsjer som har vært arrangert av fagbevegelsen, ifølge Reuters