Militærtrenden har gått inn og ut av motebildet i flere år. Modellene har de siste sesongene marsjert inn på catwalken kledd i kamuflasjeprint, militærgrønt og militære knappe— og beltedetaljer. Hos motegiganter som Valentino, Burberry Prorsum, Dries Van Noten, Marc Jacobs, og Tommy Hilfiger ser vi at alle har hentet inspirasjon fra militære plagg i de siste kolleksjonene.

Klær med budskap

Hvorfor vil vi egentlig kle oss i militærinspirerte plagg? Og hva med det etiske aspektet ved å kle seg inspirert av soldatenes antrekk – er ikke referansene til krig nærværende her?

— Den militære klesdrakten er konstruert med det formål å være funksjonell og praktisk. Likevel er det ikke uvanlig at praktiske klær blir sett på med nye estetiske øyne, satt inn i en ny kontekst og videreutviklet, forteller moteredaktør i Costume, Hege Aurelie Badendyck. - Det samme har man sett med de sporty tendensene i motebildet denne sommeren, der designere har hentet inspirasjon fra ulike sportsgrener.

Den militære moten gir i utgangspunktet en alvorlig assosiasjon, ifølge Badendyck. Men når militære elementer mikses inn i et plagg eller antrekk – slik det stort sett dreier seg om i motebildet – handler det som regel ikke om å formidle et politisk budskap. Snarere om estetikken: farge og form.

Sympatisk mote

Etter terrorangrepene 11. september 2001 holdt de fleste designerne seg en periode langt unna den militære moten. De valgte heller å designe plagg med et mykt preg, som blonder og blomstermønster. Men denne avstanden avtok gradvis. Militærtrenden inntok igjen hyllene, noe den har gjort i rykk og napp frem til i dag.

Tidligere kreativ leder for Gucci og YSL, Tom Ford, avsto også fra militærtrenden i tiden etter 11. september.

— Folk i uniform er alltid pent, men hvis byen din er full av uniformerte folk, kan man fort få en annen effekt enn ønskelig. Vår oppgave er å tolke tiden uten å fornærme folk, uttalte han den gang.

Unngå jegerlooken

Det finnes imidlertid noen rettesnorer når du kaster seg på denne grønne trenden. Ikke kle deg i kamuflasjemønsteret fra topp til tå, og pass for all del på at det ikke ser ut som du skal ut på fisketur eller ut med jaktlaget.

Militærstilen må ikke nødvendigvis være i grove bomullsstoffer. Noen designere viser paljettbelagte topper og tyllskjørt med kamuflasjemønsteret. Så denne stilen ser ikke ut til å ha noen strikte regler lenger.