I går låste den amerikanske sentralbanken Federal Reserve seg inn for i løpet av to dager å bestemme hva som skal skje med amerikansk økonomi.

Forventningene er store, og de fleste tror at den amerikanske sentralbanken på litt lengre sikt vil ta frem det tunge artilleriet, viser en undersøkelse fra CNBC. Det skriver Svenska Dagbladet.

79 prosent av spurte økonomer, analytikere og børsspekulanter tror Federal Reserve vil lansere et tredje stimulansprogram for amerikansk økonomi. I juni trodde 58 prosent det samme.

Vil pøse inn dollar

De spurte tror lettelsen kommer til å ha en størrelse på 530 milliarder dollar — eller 3197 milliarder kroner. Det er mer enn hele Norges årlige verdiskapning (bruttonasjonalprodukt) i 2011.

Stimuleringen kan stagge den svake utviklingen på arbeidsmarkedet og få fart i amerikansk verdiskapning (BNP).

Men sannsynligvis vil pakken la vente på seg og ikke komme ennå, mener de spurte.

Dermed er det få som tror at banken vil lansere større grep når den i dag varsler om amerikanske renter vil gå opp, ned eller holde seg stabil.

Tar alle nødvendige skritt

Også i Europa holder investorer pusten etter at det i forrige uke oppsto forventninger om at noe stort er i gjære.

Det skyldtes først og fremst nye signaler fra presidenten i Den europeiske sentralbanken (ESB), Mario Draghi, som sa at sentralbanken ville ta «alle nødvendige skritt» for å redde euroen. – Og tro meg, det vil være nok, sa han.

Det skriver NTB.

Men også i Europa forbereder investorer seg på skuffelser, ifølge Paul Dales i Capital Economics.

— Stor i kjeften

– Det kan vise seg at ESB bare er stor i kjeften. Vi tviler på at Federal Reserve er klar til å godkjenne en tredje runde med storskalaoppkjøp av verdipapirer i dag, sier analytikeren til nyhetsbyrået AFP.

Tidligere denne uken helte Tyskland kaldt vann i blodet på investorene da det satte foten ned for at ESB skal låne penger til EUs krisefond.

Et slikt lån kunne ha blitt brukt til å kjøpe opp spansk statsgjeld og slik presset ned den skyhøye renten på denne gjelden.Høy rente på spansk statsgjeld fører til at gjelden fortsetter å vokse, og gjør det vanskeligere for landet å betale tilbake.

Den tyske uttalelsen skapte usikkerhet om ESB vil komme til noen konklusjoner torsdag, eller nok en gang komme med generelle drøftinger av eurokrisen.

Sitter på gjerdet

Mens arbeidsledigheten i eurolandene fortsetter å stige, har prisveksten (inflasjonen) stagnert. Dermed har banken i utgangspunktet gode muligheter til å sette ned renten for å stimulere økonomien i eurolandene.

Imens sitter Federal Reserve på gjerdet. Banken har flere ganger understreket at de ikke vil bruke de tyngste våpnene før den er helt sikker på hvor hardt gjeldskrisen i Europa og nedbremsningen i kinesisk økonomi vil slå inn i amerikansk økonomi.

Å rulle i gang et gigantisk stimulansprogram samtidigt som Mitt Romney och Barack Obama kjemper om presidentembetet, ville også bli tatt som et tydelig bevis på at Obamas politikk ikke har virket.

I mellomtiden er alles øyne rettet mot ESB-president Draghi.

— Han bør virkelig trekke en kanin opp av hatten, sier Lex van Dam i investeringsselskapet Hamstead Capital.

Men ifølge kilder i baksystemet er det tvilsomt at det kommer avgjørende tiltak allerde nå. Større grep er i vente i september, opplyser kildene.