Fredag den 13. er en beryktet dag for dårlige nyheter, og i dag var det eurosonen som fikk ubehagelige overraskelser.

Det anerkjente kredittratingbyrået Standard & Poor’s har i dag nedgradert Frankrikes kredittverdighet fra toppnivået AAA til AA+.

Det bekrefter Frankrikes finansminister François Baroin overfor tv-kanaler i landet fredag kveld.

Nedgraderingen innebærer at landets statsfinansielle situasjon anses som forverret, og signaliserer at investorerene anser risikoen for at landet skal misligholde gjeld som større enn før. Nyhetene om nye nedgraderinger er derfor et tegn at den økonomiske krisen i eurosonen er i ferd med å eskalere.

Har vært under overvåkning

Ratingbyråene har tidligere varslet at det kan komme flere nedgraderinger i eurosonen, og det har lenge vært klart at Frankrike har stått på ratingbyråenes overvåkningsliste.

Baroin understreker overfor franske medier at det er regjeringen og ikke private ratingbyrået som avgjør landets økonomiske politikk.

— Dette er ikke gode nyheter, men det er ingen katastrofe, sa Baroin til TV-kanalen France 2. Frankrikes president Nicolas Sarkozy har i kveld samlet statsminister François Fillon, finansminister François Baroin og budsjettminister Valerie Pecresse til et krisemøte i presidentpalasset i Paris.

Nedgraderingen vil trolig føre til at renten på Frankrikes statsgjeld øker, noe som betyr at det blir dyrere å betjene lånene. Det kan i neste instans føre til at Frankrike blir tvunget til drastiske budsjettkutt, slik som Italia er i ferd med å gjennomføre.

Kan bli nederlag for Sarkozy

For Sarkozys del er det ikke bare det økonomiske aspektet som kan bli problematisk. Det er presidentvalg i Frankrike om 100 dager, og Sarkozy har selv gitt utrykk for at en nedgradering kan bli en politisk katastrofe.

Til det kjente ukesmagasinet Le Cenard har presidenten sagt at "han er død" om landet mister sin AAA-rating.

Italia nedgraderes

Også Italia har fått sin rating nedgradert. Den har blitt nedjustert fra A til BBB+, som er det åttende trinnet på S&Ps liste. Det melder flere italienske medier i kveld, blant annet nyhetsbyrået ANSA, som siterer kilder i regjeringen.

Slovakia, eurosonens nest fattigste land, faller fra A+ til A, som er det sjette trinnet på listen, i følge en kilde i regjeringssystemet i landet.

Det er også varslet at Østerrike vil bli nedgradert. Tyskland skal imidlertid ikke være i faresonen, og det samme gjelder Belgia og Nederland. Det betyr at disse landene beholder sine toppratinger.