Gartner Anne Elverum leide betalingsterminaler hos Touchpay. 220.000 kroner i inntekter fra blomstersalget i vår kom aldri inn på kontoen hennes. Hun er en av 41 kunder som får dekket tap på over 5 millioner kroner.

Elverum mener svindelen med utleie av kortterminaler rokker ved grunnfjellet av tillit til betaling med kort.

— Ingen i Norge trodde dette var mulig, men jeg er glad for at tapet mitt er blitt dekket. Pengene kom på konto denne uken, sier Anne Elverum.

Følg Aftenposten Økonomi på Facebook!

Etterforskes

Aftenposten skrev 20. juli at det elektroniske betalingsselskapet Nets (tidligere bankenes betalingssentral BBS) lovte å dekke tapene etter at en rekke bedrifter som leide Nets’ kortterminaler hos Touchpay ikke fikk pengene inn på konto. Nå kommer regningen, og saken er politianmeldt.

Politiet etterforsker nå både gullsmugling, salg av 100 kilo gull,

momssvindel og svindel med utleie av betalingsterminaler i det samme miljøet.

41 kunder

Informasjonssjef Stein-Arne Bjore i Nets bekrefter at kravene så langt er litt over fem millioner kroner.

— 41 kunder har meldt krav. Dette omfatter innbetalinger på 71 terminaler. Jeg antar at vi har fått inn de aller fleste kravene ettersom det er gått lang tid og at det har vært en god del medieoppmerksomhet rundt dette. Men jeg ber om at alle Touchpay-kunder som har tapt penger, melder seg til oss, sier Tjore.

— Tilliten til betalingssystemet er viktig, og dette er trist for dem som er berørt. Selv om vi ikke har et juridisk ansvar, besluttet vi at kunder av Touchpay får dekket utestående beløp når de kan dokumentere dette, sier Tjore.

Bevare tillit

Han vet ikke nøyaktig hvor pengene er havnet, men Nets stengte alle Touchpays 250 utleieterminaler i begynnelsen av juli. Da hadde flere av Touchpays kunder meldt om uregelmessigheter.

- Vi har ikke tilgang til å se hvor pengene går, da dette dreier seg om avtaler mellom Touchpay og deres kunder. Vi regner med at politiet etterforsker saken og finner ut av dette, sier Tjore.

Politiet henla en anmeldelse om kortterminalsvindel samtidig som de etterforsket deler av det samme miljøet for ulovlig omsetning av gullbarrer i begynnelsen av juni i år.

Nå bekrefter politiadvokat Ole Rasmus Knudsen ved Finans og miljøseksjonen i Oslo politidistrikt at de etterforsker begge forholdene.

— Vi er i startfasen for etterforskning av kortterminalsvindelen og må foreta nye avhør. Vi vil se om det er noen sammenheng mellom disse to sakene, sier Knudsen.

Tre personer er siktet for tilknytning til handelen med gull.

— Det er mulig at disse siktelsene blir utvidet, og vi utelukker ikke at flere kan bli siktet, sier Knudsen.

Hele styret i Touchpay har fratrådt, og det har ikke lykkes Aftenposten å få kontakt med tidligere ledere i selskapet.