Solgte selv - sparte 50.000

Janne Drevassbukt droppet eiendomsmegler og solgte leiligheten sin selv, til rekordpris.

Publisert Publisert

MYE JOBB: Det å selge bolig selv er mye arbeid, oppdaget Janne Drevassbukt. - På et tidspunkt satt jeg med kjøkkenbordet dekket av papirer, ler hun. Men innsatsen lønte seg. Leiligheten satte prisrekord i BOB-blokken på Ulsmåg, samtidig som hun sparte 50.000 kroner i meglerhonorar. Foto: JAN M. LILLEBØ

  • Frode Buanes
  • Hans K. Mjelva
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Jeg hadde den første leiligheten i borettslaget som gikk for over to millioner, og den solgte jeg selv. Det er litt artig.

Det var en venn som ga Janne Drevassbukt rådet om at hun kunne selge leiligheten på Nesttun selv. Det sparte hun ikke så lite på.

— Jeg ringte rundt til flere eiendomsmeglere. Det beste tilbudet jeg fikk var på 76.000 kroner. I snitt lå de vel på 80.000.

- Og hvor mye kostet det deg å gjøre det selv?

— Med takstmann, i underkant av 30.000 kroner, sier hun.

Dyreste meglerne i landet

Ingen steder er det så mye å spare på å droppe meglerne som i Hordaland, viser en undersøkelse gjort av Finanstilsynet.

Den viser at Hordalands-meglerne i snitt tok 61.563 kroner pr. salg i fjor. Det er nesten 30 prosent dyrere enn landsgjennomsnittet, og langt dyrere enn fylker som Oslo og Rogaland. Der tok meglerne i snitt drøyt 49.000 kroner, tross i at boligprisene er høyere enn i Hordaland.

Hos Finanstilsynet, som publiserer tallene, vet man ikke hvorfor Hordaland topper listen.

— En forklaring kan være forskjeller i regionene mellom hva som er vanlig å inkludere i meglers vederlag. En annen forklaring kan være konkurransemessige forhold. Det kan også være en kombinasjon, skriver tilsynsrådgiver Anne-Kari Tuv i en e-post.

Tuv understreker at oversikten viser totale vederlag til megler, og ikke kun provisjonsdelen. Markedsføringspakker kan dermed være inkludert i tallene.

Oppskrift på nett

I Forbrukerrådet er man mer kritisk til det tallene viser.

— Vi har registrert at det er store variasjoner av prisene som man betaler meglerne fra område til område. Og det er åpenbart at mange steder fungerer til fordel for forbrukerne dårlig, sier fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet Thomas Bartholdsen.

Han råder folk til å hente inn tilbud fra flere meglere, og presse prisene. Et annet alternativ er å selge selv.

— Det er viktig at folk som skal selge bolig først vurderer om de kan gjøre det selv, noe som er fullt mulig å gjøre for en vanlig, velorganisert person, sier han.

Forbrukerrådet har derfor laget en oppskrift i ti steg, for deg som vil selge boligen selv.

Rådene finner du her.

Mye arbeid

Janne Drevassbukt brukte et av de mange nettbaserte selg-selv tjenestene, advokatoppgjør.no, til å gjøre jobben. Selv om de tok det juridiske, måtte hun likevel bruke mye tid på å hente inn de nødvendige dokumentene.

— Hadde jeg visst hvor mye jobb det var, og hvor mye usikkerhet jeg ville sitte med underveis, ville jeg nok ha tenkt meg om en ekstra gang, sier hun.

Drevassbukt sier hun brukte rundt tre uker på å få på plass alt, inkludert å få en fotointeressert venn til å ta gode bilder. Selv om det var mye arbeid, mener hun alle kan klare å selge selv.

— Kan jeg gjøre det, kan alle. Jeg er ikke spesielt flink med data, og var alene om det, sier hun.

Få dropper megler

Det er nå tre år siden regjeringen banket gjennom en forskrift som gjorde det mulig for alle å selge sin egen bolig gjennom nettstedet finn.no. Inntil da hadde eiendomsmeglerne monopol.

Selv om meglerne fryktet konsekvensene av frislippet, har konsekvensene vært begrensede. Fra 2010 og frem til i dag har andelen private annonser på Finn.no ligget stabilt på to prosent. I august var 223 av 11.926 boligannonser på Finn lagt ut av privatpersoner.

meglere.JPG

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

40 personer smittet på utesteder i Bergen

Av de 1272 personene som er koronasmittet i Bergen til nå, kan 40 tilfeller spores tilbake til utesteder.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. 40 personer smittet på utesteder i Bergen

  2. Fire personer kjørt til Haukeland etter trafikkulykke

  3. Antall koronatilfeller i Oslo doblet den siste uken

  4. Dommerne: Tilfeldigheter kan ha avdekket drapet

  5. Kommunen brukte tre millioner på digitale arrangementer. Nå har de fått seertallene.

  6. Hjort falt i brønn i Øygarden