Les også:

Det kommer frem i en fersk undersøkelse gjennomført på vegne av den danske avisen Politiken og dansk TV2. 49 prosent av de spurte svarer at de er for en lovendring, 44 prosent er mot, mens 7 prosent svarer at de ikke har tatt stilling.

Som Aftenposten har skrevet om tidligere, har Danmark et høyst spesielt regelverk som hindrer nordmenn og andre utlendinger i å gjøre røverkjøp på det danske hyttemarkedet.

Forsvarer forbudet

Jørn Dohrmann sitter på Folketinget for Dansk Folkeparti. Han er helt uenig med folkeflertallet.

— Vi har ikke så mange ferieboliger i Danmark. Hvis alle utlendinger får kjøpe boliger, så vil det presse prisene i været. Derfor bør vi ikke gi avkall på særregelen, sier Dohrmann til Aftenposten.

Samtidig har Dohrmanns partileder og Danmarks mest profilerte kvinnelige politiker, Pia Kjærsgaard, sommerhus i Hellas. Mens tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen, har sommerhus i Frankrike.

- Dansker kan fritt kjøpe ferieboliger i andre europeiske land, er det ikke da litt rart at kun dansker får kjøpe i Danmark?

- Det at andre land er så tåpelige betyr ikke at Danmark trenger å gå samme vei, sier Dohrmann.

Også danskenes justisminister, Lars Barfoed, forsvarer regelen.

— Vi kan ikke på et så viktig område endre reglene, bare fordi vi her og nå har et stagnerende boligmarked. Hvis vi først gir slipp på særregelen, kan vi ikke få den tilbake, sier Barfoed til avisen Politiken.

— På lang sikt sørger regelen for at dansker kan kjøpe sommerhus til en rimelig penger, sier statsråden fra Det konservative folkeparti.

Prisfall

Hytteprisene har imidlertid falt så mye i Danmark at det rammer stadig flere danske hytteeiere. Ved utgangen av 2010 sto mer enn 8000 fritidsboliger usolgt.

Forrige uke skrev den danske avisen Børsen at 6000 av hyttene har ligget ute for salg i mer enn 12 måneder.

Finansprofessor ved Copenhagen Business School, Finn Østrup, mener utenlandske kjøpere kan bidra til etterlengtet prisvekst.

— Etterspørselen vil øke, hvilket er en fordel for dem som eier sommerhus i Danmark. Det vil også helt klart styrke veksten i distrikts-Danmark med større kjøpekraft og økt turistinntjening, sier Østrup til Politiken.

Historikk

Lille julaften 1959 vedtok Folketinget loven som hindrer utlendinger i å kjøpe danske hytter. Da landet ble en del av det europeiske fellesskap i 1973 fikk man innført et særdansk unntak fra EU-reglene.

Årsaken til forbudet var at man den gang fryktet en «invasjon» av tyskere, som ville overby danskene på hyttemarkedet.

Hyttereglene har siden vært oppe til debatt i Folketinget, et av argumentene som brukes mot å lempe på reglene er at man frykter at sommerhus eid av utlendinger vil stå mer tomme.

Det argumentet kjøper ikke sjeføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heining.

— De fleste utlendinger kan ikke la et sommerhus i Danmark stå ubrukt i lengre tid. Det er simpelthen for dyrt, sier han til Politiken.