Det var en nokså uvanlig ordre som dukket opp hos Storbritannias sentralbank forrige uke. Hugo Chávez vil ha Venezuelas gullbeholdning tilbake til hjemlandet og det så snart som mulig. Det betyr at 99,2 tonn gullbarrer skal forflyttes 7500 kilometer fra London til Caracas.

Les også:

Historisk gullflytting

I tillegg har Chávez bedt om at ytterligere 90 tonn gull skal hentes hjem fra andre banker i USA og Europa. Til sammen blir gullflyttingen på 190 tonn — den største i nyere historie.

— Dette blir en svært stor operasjon. Jeg kommer ikke på noen andre tilfeller hvor vi har flyttet noe tilsvarende, sier Mike Cundy, sikkerhetssjef i selskapet G4S, som er verdensledende på logistikk og sikkerhet rundt gullbarer, til Financial Times.

Det anslås at det vil kreve 40 flyturer over Atlanterhavet for å frakte gullet til Caracas.

Verdiene er nemlig så store at ingen forsikringsselskaper vil ta på seg oppdraget med å forsikre lasten i én forsendelse.

Venezuelas sentralbank har ifølge den britiske avisen verdens 15. største gullreserver, på totalt 366 tonn. Den samlede verdien på reservene i utlandet er estimert til 12 milliarder dollar, tilsvarende 66 milliarder kroner.

Ulike teorier

Det er ulike spekulasjoner på hvorfor Chávez vil ha pengene til landet.

En teori er at han er redd for at pengene fryses i utlandet, som et ledd i politiske sanksjoner mot Venezuela. Både Egypts Mubarak og Libyas Gadafi har i vår opplevd at deres eiendeler i utlandet har blitt frosset.

En annen teori er at Chávez' skrantende helse gjør at han helst vil ha gullet på hjemmebane. Chávez ble i juni operert på Cuba for en kreftsvulst og returnerte i juli for ytterligere behandling.

En tredje teori er at Chávez gjør dette for å presse gullprisen, som er historisk høy, ytterligere opp.

– Hvis noen av bankene som oppbevarer gullet, har solgt det videre i markedet, må de nå kjøpe det tilbake til en høyere pris. Vanligvis omsettes det på børsen 7 tonn gull om dagen, og en handel i Chávéz’ målestokk vil kunne presse prisen ytterligere opp, sier Peter Warren, investeringsdirektør i Warren Capital AS.

Han tror Chávez’ bestilling vitner om en mistillit til verdensmarkedet.

– Det kan være et signal om at Chávez ikke stoler på at gullet faktisk er i bankene, eller han kan frykte en politisk krise. Har du gullet i din egen sentralbank, har du i hvert fall kontroll over det, sier Warren.

Dersom sentralbankens gull til slutt skulle overgå bankens hvelv, har Chávez allerede en løsning klar.

— Dersom det ikke er plass i sentralbankens hvelv, kan jeg låne dere kjelleren i presidentpalasset Miraflores, uttaler han.

Nasjonaliserer gullutvinningen

Samtidig med at Chávez henter landets gullreserver hjem, har han besluttet å nasjonalisere hele landets gullindustri. Han hevder aktørene som utvinner gull i landet er en gjeng banditter.

— Jeg vil ikke krige med noen, men vi må forsvare landet vårt, sa han i en tale til landets militære om beslutningen han hadde fattet.

Han hevder at gullindustrien «styres av mafiaen» og at Venezuela «ikke lenger kan tillate dem å stikke av med det», ifølge Financial Times.

Tre utenlandske gullutvinningsselskaper i landet har allerede fått beskjed om at deres verdier nå er å betrakte som Venezuelas eiendom, mens det russiske selskapet Rusoro er det eneste internasjonale selskapet som får fortsette utvinningen.

Det kanadisk-amerikanske selskapet Gold Reserve har allerede varslet søksmål mot Venezuela for å få tilbake sine rettigheter til gullutvinning.