Les også:

Nøkkelhullsymbolet er etablert for å hjelpe forbrukerne til å velge sunne matvarer. Men i enkelte kategorier er nå alle alternativene merket med nøkkelhullet.

Makrell i tomat kan du kjøpe fra både Stabburet, Eldorado og Coops eget merke. Alle boksene bærer nøkkelhullet.

— Hvordan skal man da vite hvilket alternativ som er sunnest?

— Det tror jeg ikke forbrukerne trenger å vite. Det viktigste er å føle seg trygg på at makrell i tomat er et sunt pålegg som vi anbefaler dem å spise mer av, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Ingen endring

Stabburets bokser ble nøkkelhullmerket først i september, uten at innholdet ble endret.

— Vi inkluderte symbolet som en del av nytt design på boksene. Innholdet er akkurat det samme som før, sier informasjonssjef Inger Marie F. Ingdahl.

Hun hevder konkurransen med Eldorado og Coop, som allerede brukte nøkkelhullet på sine bokser, ikke hadde noen påvirkning på at Stabburet nå også tar symbolet i bruk på Makrell i tomat-boksene.

— Også Mors flatbrød har i lang tid tilfredsstilt kravet til nøkkelhullmerket, men fikk det først nylig, som en del av pakningens nye design, sier Ingdahl.

- Ingen inflasjon

Nøkkelhullmerkeordningen er felles for de skandinaviske landene, med Mattilsynet og Helsedirektoratet som ansvarlige i Norge. Det stilles en rekke krav til fiber-, salt-, sukker- og fettmengden i produkter som får lov til å smykke seg med symbolet.

Nøkkelhullmerkingen er gjort aktuell av priskrigen på nøkkelhullmat. Kiwi, Rema og Rimi kutter fra mandag av moms på over 200 nøkkelhullprodukter. Det betyr at prisene reduseres med 12 prosent.

— Det finnes ingen begrensning på hvor mange produkter i hver kategori som kan bli merket med nøkkelhullet. Så lenge man oppfyller kriteriene, er det opp til den enkelte produsent å merke sine produkter, sier Anne-Pia Lødemel, seniorrådgiver, i Mattilsynet.

Helsedirektøren avviser at det er i ferd med å gå inflasjon i merket.

— Man kunne selvfølgelig tenke seg at symbolet skulle vise det sunneste alternativet, men vi har valgt å ikke ha det slik. Det holder å si at det er sunt. Vi skal ikke streve etter å være sunnest, det får være bra at vi er sunne, sier han.

Grandiosa kvalifiserer

I fjor vår ble Grandiosa biff og løk godkjent som nøkkelhullprodukt. Det fikk selveste helsedirektøren til å heve på øyenbrynet.

— Da jeg så produktet, måtte jeg smile litt. Men vi er glad for at Stabburet har justert innholdet av salt og fett i et av sine pizzaprodukter slik at de tilfredsstiller kravene våre, sier han.