Telenors lisenser i India ble i februar kansellert som følge av mistanke om korrupsjon i forbindelse med tildelingen. Nå øker kritikken mot Telenors undersøkelser og partnervalg før selskapet gikk inn i India.

Telenor har hele tiden hevdet at de ikke hadde noen mistanker om at noe var galt ved lisenstildelingen og heller ikke ved inngåelsen av partnerskapet med eiendomsselskapet Unitech.

Shalini Singh, som er assisterende redaktør og teleekspert i den indiske storavisen

The Hindu, har vanskelig for å tro at Telenor ikke visste noe om risikoen for korrupsjon — i og med at Indias ledende avis, The Times of India, rapporterte om dette omtrent daglig over ett år i forkant. Singh jobbet tidligere for The Times.

De andre trakk seg

— Unitech var også i diskusjoner med flere andre internasjonale selskaper i tillegg til Telenor. De andre gikk fra prosessen, men Telenor gjorde det ikke. Hvorfor, spør Singh.

Hun mener det også er grunn til å stille spørsmål ved Telenors såkalte due diligence-prosess i forkant av investeringen, og peker på at den indiske riksrevisjonens rapport om lisenstildelingen fra 2010 viser at de 22 konsesjonssøknadene fra Unitech bar preg av å ha defekt og falsk dokumentasjon.

- Kopier av disse søknadene må jo også ha vært tilgjengelige for Telenors advokater. Har de selv undersøkt om Unitechs søknader var i samsvar med kravene som ble stilt. Skulle Telenor ikke ha et ansvar for det, spør hun og påpeker at Telenor for å lykkes i India måtte være sikker på at de hadde en seriøs partner. Nå vil Telenor ut av partnerskapet.

Også norske politikere stiller spørsmål ved Telenors inntreden i India.

Aftenposten har også grunn til å tro at konsernsjef Jon Fredrik Baksaas’ stilling blir evaluert i kjølvannet av India-saken.

- I ettertid kan man jo spørre om Telenor gjorde skikkelig forarbeid, da de gikk inn i et så korrupsjonsutsatt land, sier KrFs representant i næringskomiteen Rigmor Andersen Eide.

Hun synes det er naturlig at næringsminister Trond Giske får spørsmål i Stortinget. Om India-historien skal få følger for ledelsen i Telenor vil hun ikke mene noe om nå, men føyer til at den har fått en ripe i lakken.

Frist 24. mai

Også flere andre Aftenposten har vært i kontakt med sier at normalt sett ville ledelsen og/eller styret vært nødt til gå ved et mulig tap på 16 milliarder kroner.

I ettertid kan man jo spørre om Telenor gjorde skikkelig forarbeid, da de gikk inn i et så korrupsjonsutsatt land

Det som kompliserer saken er at staten med 54 prosent eierandel hele tiden har stått last og brast ved Telenor, senest ved at Trond Giske i påsken møtte to sentrale indiske statsråder i India og påpekte at Telenor ikke kunne lastes for noe.

Baksaas’ stilling blir uansett neppe evaluert før India-saken er avklart. Det blir den trolig ikke før senest 24. mai. Da vil den indiske regjeringen bestemme om den skal si ja til forslaget fra den indiske teleregulatøren TRAI om hvordan mobillisensene skal auksjoneres bort på nytt.

TRAI legger opp til en utgangspris på rundt 20 milliarder kroner for hele India, noe Telenor sier er uaktuelt.

Tror ikke på vesentlige endringer

Norske analytikere har lite tro på at det blir vesentlige endringer.

- Dette er en vanskelig sak for den indiske regjeringen. Den forrige teleministeren sitter i fengsel for å ha delt ut lisenser for billig. Og at de da fullstendig skulle ignorere regulatørens anbefaling og å gå for at mobillisensene skal bli allokert til langt lavere priser enn foreslått, er kanskje ikke sannsynlig siden beskyldninger om altfor lave priser ved allokering av mobilfrekvenser er hele utgangspunktet for saken som har oppstått, sier Ole Petter Kjerkreit, analytiker i ABG Sundal Collier — som understreker man ikke vet utfallet ennå.

Han påpeker at TRAI har vist at den totalt har gitt blaffen i synspunktene fra Telenor og norske myndigheter.

- Umulig å fortsette

Carnegie-analytiker Espen Torgersen mener det er på høy tid å gå ut av India.

- Det er umulig for Telenor å fortsette med de betingelsene TRAI har lagt opp til, sier Torgersen.

Han påpeker at TRAI ikke har tatt hensyn til Telenors argumenter i saken, og mener det er usannsynlig at den indiske regjeringen vil endre mye på det.

Benekter dårlig forarbeid

Telenor nekter for å ha gjort for dårlig forarbeid før selskapet gikk inn i India.

- Vi kjørte en grundig prosess, og fant ingenting som ikke tydet på at alt var i orden. Vi har ikke gjort noe galt, sier informasjonsdirektør Tor Odland i Telenor. Han vil ikke gå i detaljer på hvilke undersøkelser som ble gjort.