Bydel Nordre Aker er desidert hardest rammet av Oslo-streiken. 16 barnehager, 8 barneskoler og tre skolefritidsordninger i bydelen stenges torsdag grunnet streiken.

Dermed trenger 1500 barnehagebarn og 4000 barneskoleelever alternativ barnepass fra og med i morgen. I tillegg er Nydalen videregående tatt ut. Her stanses store deler av undervisningen for 850 elever. Det er foreløpig usikkert om eksamen avvikles som planlagt.

Enkelte barnehager varsler at de vil holde delvis åpent. Men siden førskolelærerne streiker, vil det kun være tilsyn av barn — ikke noe pedagogisk opplegg. Dersom barnehageassistentene i Fagforbundet går ut i streik, vil også disse barnehagene stenge helt.

«Er det streik eller?»

Ved Bergtunet barnehage var det småforvirret stemning ved porten onsdag morgen.

— På Aftenposten.no så vi i morges at det var streik, men det tok litt tid før vi fikk bekreftet om vi skulle møte opp eller ikke. Vi har en gutt på Grefsen skole og måtte ringe dit for å spørre, forklarer Eirik Taule på vei for å levere datteren Lea. - Hvordan løser dere dette med barnepass mens streiken pågår?

— Jeg studerer og skulle hatt eksamen torsdag. Nå er det streik på min skole, så eksamen er utsatt. Dermed løser det seg for oss, i alle fall inntil videre, forklarer mamma Berit Taule.

— Besteforeldrene er backup. Det er nok mange slike som settes i sving de neste dagene.

- Latterlig streik

Connie Nordengen har også barn i Bergtunet barnehage. Streiken har hun ikke mye til overs for.

- Det er litt latterlig. Vi snakker om 0,25 prosent lønnsøkning. Det er unødvendig å sette himmel og jord i bevegelse for så lite. Denne streiken rammer jo en tredjepart, ikke arbeidsgiveren, sier Nordengen.

— Hva gjør dere når barnehagen stenges i morgen?

- Det har vi ikke planlagt. Det har vært litt dårlig informasjon. Da vi ringte barnehagen i dag tidlig, var de ikke sikre på om de skulle holde åpent. I morgen blir det vel å ta med Filip på jobb, sier hun.

Kan bli ytterligere utvidet i dag

Også seks sykehjem og Sykehjemsetaten sentralt er rammet av streiken fordi 65 sykepleiere organisert gjennom Unio streiker.

— Vi vurderer fortløpende konsekvenser av uttaket og vil søke dispensasjon der det er nødvendig. Det blir en vurdering av situasjonen fra vakt til vakt, men vi skal sørge for forsvarlig drift, sier områdedirektør Anne Sørli i Sykehjemsetaten.

Søppelhåndteringen i Oslo påvirkes også av streiken.

Totalt er 635 kommunalt ansatte i YS og Unio tatt ut i streik. Fagforbundet, som blant annet organiserer hjelpepleiere og barnehageassistenter, megler fortsatt med Oslo kommune. Hvis også disse samtalene brytes, vil streiken bli kraftig utvidet.

Fagforbundet har varslet uttak av 1853 medlemmer i Oslo kommune. Kemnerkontoret er blant enhetene som blir hardt rammet, men Fagforbundet har varslet at de ikke tar ut de som sørger for utbetaling av skattepenger.

I tillegg rammes Bymiljøetaten, Oslo Havn KF, Plan— og bygningsetaten, Sykehjemsetaten, Utdanningsetaten, Vann- og avløpsetaten og alle bydelsadministrasjonene.