Les også:

620 takstmenn over hele landet har svart på undersøkelsen NRK har gjennomført, og nesten halvparten av dem forteller at megler har bedt dem om å utelate og lyve om funn i sine rapporter.

I flere tilfeller dreier det seg om alvorlige feil og mangler.

— Jeg har for eksempel fått beskjed om at jeg ikke måtte nevne at jeg hadde funnet råte. Megler ville ha det fjernet fra rapporten, fordi han «tross alt hadde planer om å få solgt boligen», sier takstmann Karsten Lockert.

Han sier at han flere ganger har opplevd å bli byttet ut med en annen takstmann, som har vært villig til å dekke over feil og gjøre som megler sier. Selv om megler har plikt til å informere.

Blir byttet ut

Lockert ikke alene. Flere takstmenn forteller om det samme.

Her er noen eksempler fra NRK:

«Det er allment kjent i bransjen: Gjør du ikke som megleren sier, får du finne på noe annet å gjøre. Mine rapporter måtte endres underveis flere ganger.»,

«Fikk beskjed av megler at hvis jeg virkelig mente at den feilen på baderommet var alvorlig, ville prisen på boligen bli berørt av dette. Etter min mening, er det nettopp slikt en takstmann blir rekvirert for å avdekke, slik at kjøper og selger vet hva som feiler boligen.»

«Taksten inneholdt, etter meglers mening, for mange bygningsmessige mangler selv om disse var reelle. »

Test deg selv

Overrasket

— Vi har jo hatt mistanker om at dette kunne forekomme, men er overrasket over at omfanget er så stort, sier Torgeir Øines, underdirektør i Forbrukerrådet til NRK.

Lockert mener det er på tide å sette et skille mellom takstmenn og meglere, og får støtte fra Forbrukerrådet. De ønsker at det skal bli obligatorisk for selger å hente inn boligsalgsrapport, uavhengig av eiendomsmegler.

Forslaget er levert myndighetene i form av et høringssvar, og det er ventet et svar fra Justisdepartementet i løpet av våren.

Skal du kjøpe bolig? Her finner du takstmannens sjekketips før kjøp.

Og dette bør du vite før du velger megler.

Kjenner seg ikke igjen

Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), kjenner seg ikke igjen i funnene i undersøkelsen.

— Hvis vi ser at takstmannen ikke er i samsvar med det som er markedsverdien av en bolig, så er det vår plikt å si ifra at vi mener det er feil. Da vil nok noen takstmenn oppleve det som press, men vi må jo si ifra når de bommer, mener han.

- Skyter seg selv i foten

Paul H. Fjeldheim, fagansvarlig for eiendomsmeglerstudiene ved Handelshøyskolen BI, betegner det som å koke suppe på en spiker.

— Jeg ser ikke bort i fra at det kan forekomme. Men meglere eller takstmenn som jobber på denne måten skyter seg selv i foten, sier han.

Fjeldheim legger til:

— De lever av godt omdømme, og det får du ikke hvis du ikke er redelig.

Fjeldheim som tidligere jobbet som megler, sier at de svartelistet takstmenn som unnlot å opplyse om feil og mangler.

Les flere boligartikler på Aftenposten.