Norge har ikke tatt inn over seg at oljeprisen kan falle godt under hundre dollar i fremtiden, sier DNBs oljeanalytiker.

Nordsjøolje for levering i juli falt til 99,61 dollar fatet i London fredag, trukket ned av dyster stemning i Europa og tregere vekst i kinesisk industri.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg er oljeprisen nå på sitt laveste siden 4. oktober, og prisen er 7 prosent lavere enn ved nyttår.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB har i flere måneder advart om en fallende oljepris. Og selv om verdien av olje kan krype oppover igjen dersom eurokrisen roer seg, advarer han mot å tro at prisene bare vil gå én vei i fremtiden.

— Det er litt skummelt for Norge. Jeg har hatt følelsen av at man i Norge ikke har sett for seg muligheten for at oljeprisen kan falle godt under 100 dollar fatet, sier han til Aftenposten.no.

Fintes ut av skifer?

Han sier det mest bekymringsfulle for Norge er fremveksten av skiferolje, som kan utvinnes på land i områder i USA, Kina og Latin-Amerika. Denne relativt nye forekomsten kan føre til dramatiske endringer i kostnadsbildet i oljeproduksjonen.

I dag ligger den såkalte marginalkostnaden, det det koster å hente ut de dyreste fatene med olje, på rundt hundre dollar. I Texas øker nå oljeproduksjonen med hjelp av skiferolje til en produksjonspris på bare 50 dollar fatet.

Etter at den texanske oljeproduksjonen falt nærmest lineært fra et nivå på 3 millioner fat på 70-tallet til 1,1 millioner nylig, er den steget til 1,7 millioner fat pr. dag på halvannet år. I Nord-Dakota, der produksjonen var 100 000 fat pr. dag, har skiferoljesatsningen løftet utvinningen til 600 000 på halvannet år.

- Det er ganske dystert for den norske gullalderen, sier Kjus.

Faller frem i tid

Han peker på at det nå ikke bare er den kortsiktige oljeprisen som faller. Sammenlignet med april i fjor, da olje for rask levering kostet 125 dollar, er nemlig også prisene for levering flere år frem i tid falt kraftig – fra 107 til 93 dollar fatet.

Kjus sier han i sommer vil utarbeide prognoser for utsiktene frem mot 2020.

— Skulle jeg gjort det nå, ville jeg lagt til grunn fallende priser, sier han.